×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A német kormány elítéli a Stuttgartban történt zavargást

 

A német szövetségi kormány elítéli a stuttgarti belvárosban a hét végén történt zavargást, amelyben megsebesült 19 rendőr és millió eurós nagyságrendű kár keletkezett.

Angela Merkel kancellár szerint a Baden-Württemberg tartományi főváros központjában szombat éjjel „visszataszító” jelenetek játszódtak le. Az erőszakos cselekményekre nincs mentség – ismertette a kancellár álláspontját Steffen Seibert kormányszóvivő hétfőn Berlinben.

A szövetségi kormány köszönetet mond a város és a város lakói ellen forduló randalírozókat megfékező rendőröknek, és mielőbbi gyógyulást kíván a sebesülteknek – tette hozzá.

A kormány a tartomány és a város vezetésével együtt mindent megtesz azért, hogy „ne forduljon elő többé ilyesmi” – emelte ki Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter hétfőn stuttgarti helyszíni látogatását.

A rendőrség intézménye elleni heves bírálatok sora az utóbbi hetekben és a rendőrök elleni erőszak a hét végén vészjelzés jogállamunk számára – húzta alá a miniszter, megjegyezve, hogy a rendőrök ok nélküli szidalmazása, becsmérlése is elfogadhatatlan, mert „a szavakból tettek lesznek”.

A stuttgarti rendőrség tájékoztatása szerint az indulatok egy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt tartott igazoltatás után szabadultak el. A kisebb csoportokba szerveződött támadók rendkívüli agresszivitással rontottak rá a rendőrökre, a burkolatból kiszakított utcakövekkel, építési területekről összeszedett rudakkal és egyéb tárgyakkal megrongáltak rendőrautókat is, és bezúztak kirakatokat.

A helyi erők nem bírtak a randalírozókkal, megfékezésükre több mint 200 rendőrt vontak össze Stuttgart környékéről. A művelethez egy helikoptert is bevetettek. Az utcai harcok vasárnap hajnalig tartottak. Őrizetbe vettek 24 embert.

A nyomozás első adatai alapján az esetnek nincs politikai vagy vallási vonatkozása.
Az esetről számos videofelvétel jelent meg. Az egyik – szakértők szerint hiteles – felvételen randalírozó emberek az „Allahu akbar” (Allah hatalmas) kiáltást hallatják.

A stuttgarti rendőrség hétfőn kezdeményezte hét ember – 16 és 33 év közötti fiatalemberek, illetve férfiak - előzetes letartóztatását. Horvát, iraki, lett, német és portugál állampolgárok vannak közöttük – áll a rendőrségi közleményben, amely szerint egyebek mellett súlyos testi sértéssel és garázdasággal gyanúsítják őket.

Egy 16 éves fiút emberölési kísérlettel is gyanúsítanak, amiért fejbe rúgott egy egyetemi hallgatót, aki a földön hevert, miután összeverték, mert kifogásolta a randalírozók viselkedését.

A zavargásban legkevesebb 30 üzletet megrongáltak, a kár meghaladja az egymillió eurót (347 millió forint).