Erdélyben is áradásokat okoztak a hétvégi felhőszakadások

 

Utakat, hidakat, házakat öntöttek el a hétvégi felhőszakadások okozta áradások Erdélyben. Volt, ahonnan egy háromgyerekes családot kellett kimenteniük a helyieknek. A veszély nem múlt el, az előrejelzések szerint ugyanis további nagy mennyiségű csapadék várható – hangzott el az M1 híradójában.

Utakat, hidakat árasztott el a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék Székelyföldön. A Székelyudvarhelyt a dél-erdélyi autópályával összekötő forgalmas útszakaszt több órára lezárták a reggeli csúcsforgalom idején. A lakóházakat sem kímélte az ár. Hordalékkal töltötte meg a vízelvezető árkokat, így gyorsan emelkedett a vízszint.


Földes zsákokkal próbálták védeni házaikat a lakók Ócfalván. Volt, ahol ez sikerült is, mert a patak felső folyásánál élők még időben értesítették a többieket. Ahol lehetetlen volt a védekezés, ott kerteket, gazdaságokat, házakat tett tönkre az ár.

Maros megyében Erdőszentgyörgyön okozta a legnagyobb pusztítást a hétvégi felhőszakadás. A máskor sekély Senye-patak percek alatt lépett ki a medréből, és elöntötte a környék házait. A helyeik szerint az 1970-es nagy árvíz óta nem volt ekkora pusztítás a környéken: több mint 100 háztartást öntött el a víz.

A román meteorológiai szolgálat előrejelzései a következő napokban is bő csapadékra figyelmeztetnek, így további áradások várhatók.