Leváltották a chilei egészségügyi minisztert a halálos áldozatokról közölt eltérő számok miatt

 

Leváltotta szombaton a chilei egészségügyi minisztert Sebastián Pinera, a dél-amerikai ország elnöke, a Covid–19-betegségben meghalt emberek számáról érkező eltérő jelentések miatt.

Mindannyian tudjuk, hogy a járvány elleni harc leghatékonyabb módja az egység és az egyetértés” – jelentette ki Pinera, aki egyúttal köszönetét fejezte ki Jaime Manalich eddigi munkájáért.

A bejelentés szerint a tárca új vezetőjének Oscar Enrique Parist, a chilei orvosi egyetem korábbi igazgatóját nevezték ki. Chilében több mint 167 ezer igazolt fertőzöttről tudnak, a vírus okozta Covid–19 betegségbe hivatalosan 3101 ember halt bele, ám nemrég oknyomozó újságírók egy csoportja azt állította, hogy a kormány által az állampolgárok számára közölt halálozási adatok eltérnek az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) küldöttekéitől, amelyek közel 5000 halottról szólnak.


A főbb chilei ellenzéki pártok vezetői nyílt levélben sürgették a kormányt, hogy változtasson járványkezelési stratégiáján, kiemelve, hogy a mostani eset könnyen a közbizalom megrendüléséhez vezethet.