A tervek szerint halad a dubaji világkiállítás magyar pavilonjának építése

 

A tervek szerint halad a dubaji világkiállítás magyar pavilonjának építése, a fa szerkezetű épületen hamarosan megkezdődnek a belső munkálatok – tájékoztatta az Expo 2020 Magyarország Nonprofit Kft. szerdán.

A közleményben emlékeztettek, hogy a koronavírus világjárvány miatt egy évvel elhalasztják a világkiállítást, 2021. október 1. és 2022. március 31. között rendezik meg az eseményt, amelyen 192 ország mutatkozik be és mintegy 25 millió látogatót várnak.

Az Expo 2020 területén a magyar pavilon jelenleg is épül, a makoveczi szellemiséget tükröző épületet a használatba vételi engedély megszerzése után biztonságosan lezárják, hogy jövő ősszel zavartalanul fogadhassa a látogatókat – közölte a magyar megjelenésért felelős társaság. A halasztás többletforrást nem igényel, mert az Expo 2020 Magyarország Kft. az eredeti költségeket átütemezi.


Az 1927 négyzetméternyi hasznos alapterületű magyar pavilon a Makovecz-tanítvány Csernyus Lőrinc Ybl-díjas építész tervei alapján készül. A többszintes, kettős rétegű, faszerkezetű épület, amelyben belső kupola is helyet kapott, a szakemberek szerint az egyik legkülönlegesebb épülete lehet a dubaji világkiállításnak.

A közlemény szerint a magyar megjelenés középpontjában a víz áll, a pavilon a „víz háza” lesz a sivatagban.

Az épületben helyet kapó kiállítás megismerteti majd az érdeklődőkkel Magyarország egyedülálló termál- és gyógyvízkincseit, illetve az ezekhez kapcsolódó turisztikai desztinációkat. A pavilon látogatói felfedezhetik a magyar gasztronómiát, megkóstolhatják a magyar ásványvizeket, és különleges kézműves termékekkel is találkozhatnak.

A világkiállítás egyedülálló lehetőség turisztikai, gazdasági és diplomáciai szempontból egyaránt, lehetőséget ad arra, hogy Magyarország bemutassa a látogatóknak múltját, hagyományait, természeti kincseit és nemzeti kultúráját – hangsúlyozta az Expo 2020 Magyarország.