Tripoli elutasította az egyiptomi elnök líbiai béketervét

 

Új líbiai béketervet mutatott be szombaton Kairóban Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök, miután az általa támogatott Halífa Haftar erői a héten kiszorultak a líbiai főváros térségéből. Tripoli azonnal elutasította a kairói kezdeményezést.

A béketerv bemutatásánál Haftar is jelen volt. A terv értelmében Líbia irányítását az ország három térségét, a keleti Kireneikát, az északnyugati Tripolitániát és a délnyugati Fezzánt azonos arányban képviselő, választott tanács venné át 18 hónapra, s az országban hétfőn általános tűzszünet venné kezdetét.

A terv azt is tartalmazza, hogy a szembenálló felek tárgyalásokat kezdenek Genfben, és minden idegen harcosnak el kell hagynia Líbiát. A Kairói Deklaráció névre keresztelt béketerv értelmében új alkotmányt dolgoznának ki, amely alapján új parlamenti és elnökválasztást kellene tartani.


Szíszi óva intett mindenkit attól, hogy a továbbiakban is fegyveres úton próbálja megoldani a líbiai konfliktust.
Tripoli azonnal elutasította a kairói kezdeményezést. Hálid al-Misri, a nemzeti egységkormánnyal „társbérletben" az országot irányító Legfelsőbb Államtanács elnöke az al-Dzsazíra hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte, hogy a líbiaiaknak nincs szükségük többé semmilyen kezdeményezésre. Haftar a vereségei után vissza akar térni a tárgyalóasztalhoz, de Tripoli ezt elutasítja.

„Haftarnak meg kell adnia magát, és hadbíróság elé kell állnia”  szögezte le Misri, aki szerint meglepő, hogy a nép támogatását nem élvező tábornok vesztes helyzetben feltételeket diktál. Misri szankciók bevezetését követelte a nemzetközi közösségtől a Haftart támogató országok ellen. Leszögezte, hogy Tripoli hadban áll a Haftart támogató Egyesült Arab Emírségekkel, és elutasítja Egyiptom beavatkozását.

Haftar az idegen zsoldosok jelenlétére hivatkozva indított támadást tavaly tavasszal Tripoli ellen, ám a nemzetközileg elismert egységkormány erői, főleg török és katari támogatással, a héten kiszorították a Haftar irányítása alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) katonáit a főváros térségéből.

Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta egymással rivalizáló fegyveres milíciák harcolnak minél nagyobb területek ellenőrzéséért. A Tripoliban működő, nemzetközileg elismert nemzeti egységkormánnyal szemben párhuzamos intézmények jöttek létre a Haftar ellenőrzése alatt álló keleti országrészben. Haftart Egyiptom mellett Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek is támogatja.