Ezrek tiltakoztak Tel-Avivban a ciszjordániai annexió ellen

 

A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai övezet területén szeretnék létrehozni független államukat, melynek Kelet-Jeruzsálem is része lenne.

Több ezer izraeli tiltakozott szombaton Tel-Avivban az ellen, hogy a zsidó állam bekebelezze Ciszjordánia zsidó telepesek lakta részeit és a Jordán völgyét.

A tiltakozók a koronavírus-járvány miatt szájmaszkban és kellő távolságot tartva tiltakoztak a tel-avivi Rabin téren. „Nem az annexióra! Nem a megszállásra! Igen a békére és a demokráciára!” – hirdette a tiltakozás jelszavát a fő transzparens.


A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai övezet területén szeretnék létrehozni független államukat, melynek Kelet-Jeruzsálem is része lenne. Ezeket a területeket Izrael az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el.

Ciszjordánia hivatalosan nem része Izraelnek, a nemzetközi közösség a Jordán folyó nyugati partját megszállt területnek tekinti, ám a területen épített zsidó telepeken több százezer ember él. Egy e heti felmérés szerint az izraeliek mintegy fele támogatja ezeknek a területeknek Izraelhez csatolását.

Az izraeli kormánykoalíciós megállapodás értelmében Benjámin Netanjahu miniszterelnök az Egyesült Államokkal egyeztetve július 1-jén megkezdheti az elcsatolás előkészítését. A nemzetközi közösség nagy része óva intette az izraeli kormányt attól, hogy a zsidó állam bekebelezze ezeket a területeket, felhívva a figyelmet, hogy a terv várhatóan nem békét, hanem erőszakot fog szülni.