×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A szövetségi erők kivonását kéri Washington polgármestere

 

Washington demokrata párti polgármestere, Muriel Bowser a Donald Trump amerikai elnökhöz intézett levelében a szövetségi erők kivonását kérte a szövetségi fővárosból.

Fotó: MTI/Epa/Shawn Thew

A szövetségi erőket az erőszakos tüntetők és a rendőri brutalitás megfékezésére rendelték ki a szövetségi főváros utcáira. A tüntetések a május végén Minneapolisban rendőri kegyetlenkedés áldozatává vált afroamerikai George Floyd halála miatt kezdődtek.

A szövetségi erők között az igazságügyi minisztérium különböző ügynökségeinek rendfenntartói voltak. Így például a büntetés-végrehajtási intézetek központjának a börtönlázadások féken tartását szolgáló erői.
Levelében Bowser polgármester azzal érvelt, hogy a megmozdulások immár rendben zajlanak, és kedd óta nem voltak letartóztatások sem.

Közben a Fehér Ház melletti utcában – ahol már nincsenek tüntetők – a Black Lives Matter (a Fekete életek számítanak) nevű mozgalom tagjai nagy sárga betűkkel felfestették az úttestet és a járdát Black Lives Matter felirattal. A polgármester, aki afroamerikai politikus, a Twitteren egy rövid videót is közzétett a festegetésről, majd közölte, hogy ez az utcaszakasz hivatalosan is a Black Lives Matter tér nevet kapja.

Muriel Bowser a tüntetéssorozat kezdetekor óvatosan, később azonban nyíltan a tüntetők mellé állt.

Az amerikai kormányzat tagjai, köztük Donald Trump vagy William Barr igazságügyi miniszter többször kifejtette, hogy csakis az erőszakos tüntetőket ítéli el, a békés tüntetés mindenkinek joga. Mike Pence alelnök a CNBC televíziónak pénteken adott interjújában ismételten azt szögezte le, hogy az elnök és ő a békés tüntetők mellett áll, de az erőszakot és a fosztogatást nem fogják tűrni.

Washington az amerikai alkotmány értelmében nem tagállam, de különleges státusza van, s a szövetségi kormánynak hatalma van a várost érintő bizonyos döntések meghozatalára. Így például a szövetségi tulajdonban lévő épületek – köztük a minisztériumok – kormányzati ellenőrzés és védelem alatt állnak.

Donald Trump a pénteken a Fehér Házban tartott sajtókonferenciáján röviden kitért az országos tüntetéssorozatra, s a többi között leszögezte, hogy minden amerikainak egyenlő elbánásra van joga a rendőrök részéről.

Közben pénteken újabb rendőri atrocitás rázta meg az Egyesült Államokat. Pénteken került nyilvánosságra az a videó, amelyen jól látszik, hogy a New York állam délnyugati részén fekvő Buffalo városában csütörtökön a rendőrök a földre nyomtak egy 75 éves férfit, aki egy ideig eszméletlenül feküdt a járdán. Kórházba szállították, csütörtök este az állapota súlyos volt, a pénteki hírek szerint stabil és magához tért. A buffalói rendőrség azonnali hatállyal felfüggesztette beosztásából a két rendőrt, és megindította a vizsgálatot.

Több amerikai nagyvárosban azt fontolgatják, hogy csökkentik a rendőrség finanszírozását. Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere még csütörtökön este jelentette be, hogy 250 millió dollárt elvesz a rendőrség költségvetéséből, és az összeget más célokra irányítja át.

Sajtóhírek szerint New Yorkban azt fontolgatják, hogy egymilliárd dollárral csökkentik a rendőrség költségvetését, Minneapolisban pedig pénteken szavaz a városi önkormányzat arról, hogy teljesen feloszlassák-e a helyi rendőrséget.