Megközelítette a 6,7 milliót a fertőzöttek száma világszerte

 

Megközelítette a 6,7 milliót a igazolt koronavírus-fertőzöttek száma világszerte pénteken, a SARS-CoV-2 nevű vírus halálos áldozatainak száma 393 383, betegségből több mint 2,9 millióan gyógyultak fel a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Továbbra is az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzött (1,88 millió) és a legtöbb haláleset (több mint 108 ezer). Donald Trump amerikai elnök pénteki sajtókonferenciáján gazdasági fellendülést ígért 2021-ig, miután májusban a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések ellenére 2,5 millió új munkahely jött létre az országban.

A második helyen álló Brazíliában az igazolt fertőzések száma megközelítette a 615 ezret, a halálos áldozatok száma – 34 021 – meghaladta Olaszországét.


Nagy-Britanniában a halálos áldozatok száma meghaladta a 40 ezret. Az elmúlt 24 órában 357 beteg haláláról érkezett bejelentés, így országosan eddig 40 261 olyan haláleset történt, amelyet szűrővizsgálattal bizonyított módon koronavírus-fertőzés okozott. Péntekre egy nap alatt 207 231 vírustesztet végeztek, és 1650 új koronavírus-fertőzést azonosítottak. A járvány kezdete óta 283 311 embert fertőzött meg az új koronavírus.

Olaszország kilenc régiójában nem történt új haláleset a pénteket megelőző 24 órában. A halálesetet száma a korábbi napok tempójában, 85-tel nőtt és 33 774-re emelkedett. Az új fertőzöttek száma az előzi napinak több mint a kétszeresével - 518-cal - 234 531-re nőtt a halottakat és a gyógyultakat is számítva.

Spanyolországban 177-tel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma egy nap alatt. eddig 240 978 esetben igazolták vizsgálatokkal a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta fertőzést. A halálos áldozatok száma 52-vel emelkedett az elmúlt egy héten, és elérte a 27 134-et. Spanyolországban péntek éjfélkor ér véget a tíznapos nemzeti gyász, amelyet tiszteletadásként rendelt el a kormány. Délben a közintézmények előtt egyperces néma főhajtással emlékeztek az elhunytakra.

Franciaországban a koronavírus-járvány ellenőrzés alatt van – jelentette ki pénteken Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács elnöke az első olyan hétvége előtt, amelyen a franciák már száz kilométernél távolabb is elhagyhatják lakóhelyüket, és a családok a járvány kezdete óta először kereshetik fel távolabb élő hozzátartozóikat, akár az idősotthonokban is. Franciaország az európai járvány egyik fő gócpontja, a halálos áldozatok száma az egészségügyi tárca csütörtök esti összesítése szerint 29 065, de az elmúlt 24 órában már csak 44-en vesztették életüket.

Svájc kormánya pénteken úgy döntött, hogy a tervezettnél korábban, június 15-én megnyitja az Európai Unióval közös összes határát; az intézkedést Olaszország követelte.

A járványügyi szakértők szerint annyira lelassul a koronavírus terjedése Belgiumban, hogy már kockázat nélkül lehet kilépni az utcára – közölte pénteken a helyi sajtó. Yves Van Laethem, a belga kormány szakértő szóvivője azt nyilatkozta, hogy a csütörtökről péntekre elhunyt 29 áldozat ellenére elmondható, hogy a „mutatók kivétel nélkül reménykeltőek”.

Péntek déltől szabad az utazás Csehország, Magyarország és Ausztria között – jelentette be Tomás Petrícek külügyminiszter a cseh kormány péntek reggeli rendkívüli ülése után. A miniszter szerint a döntést az érintett országokkal történt egyeztetés alapján hozták meg.

Meghaladta a húszezret a péntek kora délután közölt hivatalos adatok szerint a Romániában jegyzett koronavírus-fertőzöttek száma. Közülük 14 145-en (a fertőzöttek 70 százaléka) meggyógyultak, 1308-an (a fertőzöttek hét százaléka) pedig meghaltak. Jelenleg 4650 fertőzött személyt ápolnak a kórházakban, közülük 152-őt intenzív osztályon.

Stagnál a koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban, ahol az elmúlt 24 órában senkit nem diagnosztizáltak fertőzéssel, és nem regisztráltak új halálesetet sem, így az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 2247, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 103 maradt.

Szlovéniában az elmúlt egy napban kettővel 1479-re nőtt az új fertőzöttek száma, és nem regisztráltak új halálesetet az országban, így a járvány halálos áldozatainak száma 109 maradt. Szlovénia Horvátország és Magyarország után csütörtök éjféltől megnyitotta határait az osztrák állampolgárok előtt is.

Nem csillapodik egyelőre számottevően a koronavírus okozta járvány Ukrajnában, Kijevben pedig rekordot döntött a fertőzések száma, ennek ellenére péntektől a kevésbé érintett területeken életbe lépett a korlátozások feloldásának újabb, negyedik szakasza. A közegészségügyi központ pénteki tájékoztatása szerint egy nap leforgása alatt 553 újabb fertőzéses eset történt, és 15-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

Oroszországban az elmúlt nap folyamán 8726-tal 449 834-re emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzések száma a pénteken közölt hivatalos adatok szerint. Ez 2 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 37,1 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 144-gyel 5528-ra, a gyógyulásoké pedig 8057-tel 201 680-ra nőtt.