×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orwelli kínai törvényről beszél a hongkongi ex-kormányzó

 

Lord Chris Patten Kínában dolgozó nyugati tudósítóknak nyilatkozott videokonferencián Nagy-Britanniából. Kijelentette, a törvény alkalmas lehet arra, hogy súlyosan korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát és az ellenzéki politikai tevékenységet akár már a szeptemberi hongkongi önkormányzati választáson.

Határozottabb, összehangolt nemzetközi fellépést sürgetett Kínával szemben az Egyesült Államok vezetésével. A volt kormányzó szerint Kína a júniusban hatályba lépő új nemzetbiztonsági törvénnyel megsérti az 1997-ben Hongkong átadásáról kötött, 2047-ig érvényben lévő brit-kínai kétoldalú megállapodást.

A kínai nemzetbiztonsági törvény célja a volt kormányzó szavai szerint az, hogy egyfajta „kínai KGB-t" hozzon létre a 7,5 millió lakosú városállamban. A volt kormányzó Nelson Mandelához és Martin Luther Kinghez hasonlította a törvény ellen kirobbant hongkongi tiltakozások résztvevőit.

A törvény miatt, amellyel a Peking 1997 óta nem látott mértékben szól bele az eddig nagyfokú autonómiát élvező Hongkong életébe, élesen bírálták külföldről. Chris Patten 1992-től 1997-ig volt hivatalban mint Hongkong utolsó brit kormányzója azelőtt, hogy a városállam a brit gyarmati uralom alól 1997. július 1-jén visszakerült Kína fennhatósága alá.