×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az ENSZ befejezi szudáni békefenntartó misszióját

 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag megszavazta, hogy megkezdjék a világszervezet és az Afrikai Unió szudáni békefenntartó missziójának felszámolását, és áttérjenek egy civil misszióra, amely a demokratikus átmenetet hivatott támogatni az országban – írta az AP amerikai hírügynökség diplomatákra hivatkozva csütörtökön.

A BT egyelőre nem szabott ki határidőt az UNAMID nevű békefenntartó misszió befejezésére.

A 15 országból álló testület két határozatot fogadott el a témában szerda éjjel. Az első 2020 végéig meghosszabbította a 6500 fős UNAMID munkáját. A határidő lejártát követően a BT dönt az állomány csökkentéséről és végleges leépítéséről az ENSZ és az Afrikai Unió vezetőinek jelentése alapján. Az október 31-én esedékes helyzetelemzés ki fog térni rá, hogy milyen hatással volt a szudáni békefolyamat a dárfúri biztonsági helyzetre, és mennyire képes a kormány biztosítani a civilek védelmét. A második határozatban a Biztonsági Tanács egy új politikai misszió, az UNITAMS létrehozásáról rendelkezett egy év kezdeti időtartamra. A misszió feladata az lesz, hogy segítse Szudánt a demokratikus átmenetben, illetve támogassa a fenntartható béke megteremtését és az emberi jogok védelmét, különös tekintettel Dárfúrra. A BT azt kérte António Guterres ENSZ-főtitkártól: mielőbb hozza létre az UNITAMS-ot, hogy legkésőbb 2021. január 1-jén teljes működési kapacitását felvonultatva megkezdhesse munkáját.

A dárfúri konfliktus 2003-ban kezdődött afrikai etnikai csoportok lázadásával, akik hátrányos megkülönböztetéssel vádolták a főként arab etnikumúakból álló szudáni kormány. A khartúmi kabinet a vádak szerint a helyi nomád arabok felfegyverzésével kívánta megoldani a konfliktust, akik rettegésben tartották a civil lakosságot. Az elmúlt években a lázadást sikerült jelentősen visszaszorítani.

A biztonsági helyzet javulását követően a BT 2018 júliusában megszavazta az UNAMID állományának jelentős csökkentését. A cél eredetileg az volt, hogy 2020. június 30-ig felszámolják a missziót. Az UNAMID-ot 2007-ben hozták létre. Ez volt az ENSZ és az Afrikai Unió első közös békefenntartó művelete. Az UNITAMS már kizárólag a világszervezet missziója lesz, de a létrehozó határozat hangsúlyozza az ENSZ és az Afrikai Unió szudáni együttműködésének fontosságát.

A címlapfotó illusztráció.