×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Floridai seriff: A magánházakban fosztogatókat le szabad lőni

 

Tovább folytatódnak a tüntetések és azokkal párhuzamosan a zavargások is az Amerikai Egyesült Államokban, Minnesota állam pedig kedden vizsgálatot indíttatott a minneapolisi rendőrség ellen. Egy felmérés szerint az amerikaiak többsége szimpatizál a tüntetőkkel.

Nem csitulnak a zavargások az Egyesült Államokban (Fotó: EPA/ERIK S. LESSER)

Minnesota állam kedden vizsgálatot indíttatott a minneapolisi rendőrség ellen a 46 éves afroamerikai George Floyd halála miatt. Floyd május 25-én durva rendőri intézkedés következtében halt meg.

A középnyugati állam emberi jogi ügyekkel foglalkozó tárcája indíttatott átfogó vizsgálatot a minneapolisi rendőrség gyakorlatáról. Tim Walz demokrata párti kormányzó sajtókonferencián jelentette be a döntést, kiemelve, hogy a vizsgálat célja a „nemzedékekre visszatekintő, rendszerszerű fajgyűlölet” gyökeres kiirtása. Mint mondta, a vizsgálat a rendőrség elmúlt tíz éves gyakorlatát kívánja feltárni, kiderítendő, vajon a rendőrök éltek-e a színesbőrűeket rendszeresen hátrányosan megkülönböztető gyakorlattal.

Rebecca Lucero, az emberi bizottság vezetője elmondta: a vizsgálatot folytatók büntetés terhe melletti idézéseket fognak küldeni, de reményeik szerint Minneapolis városa nyitottsággal fogadja a nyomozást, és lehetővé teszi a hozzáférést a szükséges dokumentumokhoz. A minneapolisi városi tanács mind a 12 tagja támogatásáról és maximális együttműködéséről biztosította a kormányzót.

Minnesota állam kedden vizsgálatot indíttatott a minneapolisi rendőrség ellen a 46 éves afroamerikai George Floyd halála miatt (Fotó: EPA/CJ GUNTHER)

Jacob Frey, Minneapolis polgármestere szintén közleményt adott ki, amelyben reményét fejezte ki, hogy az állami közbeavatkozás segíthet a régóta szükséges rendőrségi reformok megvalósításában. Hangsúlyozta, hogy a rendőrségi kultúra megváltoztatására van szükség. Hozzátette, hogy Minneapolis választott tisztségviselőinek és rendőri vezetőinek kezét hosszú évek óta megkötik a rendőröket védelmező törvények és rendőr-szakszervezetek. „A rendszerszerű rasszizmus elleni küzdelemhez mindannyiunk összefogására van szükség” – fogalmazott.

George Floydra egyébként május 25-én azért hívták rá a rendőrséget, mert gyaníthatóan hamis pénzzel üzletelt. A rendőrök földre kényszerítették a férfit, majd egyikük perceken keresztül a nyakán térdelt, ketten pedig a hátán. Floyd ennek következtében vesztette életét.

Floridai seriff: a magánházakba betörő fosztogatókat le szabad lőni

A magánházakba betörő fosztogatókat le lehet lőni – fogalmazott Grady Judd, egy közép-floridai megye seriffje a WFLA tampai televízió tudósítása szerint.

Judd seriff mondatai a televíziós tudósítás szerint kétféleképpen is értelmezhetők: figyelmeztetésként az esetlegesen fosztogatásra készülőknek és buzdításként a fegyvertulajdonos lakosoknak. Floridában is erőszakos tüntetők keveredtek ugyanis a békés demonstrálók közé, akik a durva rendőri intézkedésbe Minneapolisban belehalt afroamerikai George Floyd miatt mentek utcára.

A tüntetéseket több helyen többen fosztogatásra használták fel (Fotó: EPA/DAVID SWANSON)

„Polk megyében az emberek szeretik a fegyvereket, és vannak is fegyvereik” – mondta Judd a WFLA híradójának, az erőszakos tüntetőknek és fosztogatóknak pedig azt tanácsolta, hogy „ha kedves az életük, akkor nem Polk megyében kellene garázdálkodniuk”.

Az NBC televízió Philadelphiából azt jelentette, hogy egy fegyverbolt tulajdonosa agyonlőtte a boltjába betolakodó egyik fosztogatót. Az incidens kedden történt, miközben a pennsylvaniai városban folytatódtak a Floyd melletti rokonszenvtüntetések és erőszakos megmozdulások. A bolt 67 éves tulajdonosa észlelte, hogy három vagy négy férfi feszegeti az ajtót. Amikor azután a betörők megjelentek az emeleten, már csőre töltött puskával várta őket, és egyiküket agyonlőtte.

Scott Smalls főfelügyelő elmondása szerint az egyik betörő kézifegyvert fordított a boltos felé, aki önvédelemből lőtt. Philadelphiában a George Floyd melletti tüntetésekkel párhuzamosan rohamosan megszaporodtak a fosztogatások, betörések, gyújtogatások és általában a vandál cselekedetek.

Az amerikaiak többsége rokonszenvez a tüntetőkkel

Az Egyesült Államok lakosságának többsége rokonszenvez a tüntetőkkel: 64 százalékuk egyetért velük – adta hírül a Reuters hírügynökség egy felmérés alapján, amelyet hétfőn és kedden végzett el az Ipsos közvélemény-kutatóval közösen.

A tüntetéseket az váltotta ki országszerte, hogy a múlt héten durva rendőri intézkedés során életét vesztette egy afroamerikai férfi. A demonstrációk ugyanakkor több helyütt – köztük New Yorkban – erőszakba és fosztogatásokba torkolltak.

Az Egyesült Államok lakosságának 64 százalékuk egyetért tüntetőkkel (Fotó: EPA/ERIK S. LESSER)

A felmérés szerint az amerikai lakosságnak a 27 százaléka nem ért egyet a demonstrálókkal, kilenc százaléka pedig bizonytalan állást foglalni. 55 százalék nem ért egyet azzal, ahogy Donald Trump elnök a protestálást kezeli, és csak egyharmaduk szerint megfelelő az elnök ténykedése ez ügyben.

A tüntetések és zavargások rendőrségi kezelését a lakosság 43 százaléka jónak ítéli, 47 százaléka viszont nem. A véleményfelmérés 1004 felnőtt megkérdezésén alapult.

A címlapfotó illusztráció.