×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Spöttle: A film lényege, hogy Angela Merkel egy szent, Orbán Viktor a gonosz

 

Négymillió néző látta a német köztelevízió Az űzöttek című dokumentum-drámájának bemutatóját, amely élénk vitát váltott ki a német közbeszédben. A 2015-ös migránsválság kulcspillanatait bemutató filmet azóta számos kritika érte elfogultsága miatt Németországban és itthon is. A Nézőpont Intézet elemzője például azt írta, a lényeget egy mondatban össze lehet foglalni: Angela Merkel egy szent, Orbán Viktor a gonosz – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

Migránsok a budapesti Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 10-én (Fotó: MTI/Marjai János)

Georg Spöttle biztonságpolitikai elemző elmondta, a filmben a 2015-ös narratívából  jól megmaradt, hogy veszélyes a migráció, mert bűnözők és terroristák is jöhetnek be az országba, tehát ezt sikerült jól vissza adni. Ugyanakkor a film féligazságokra, vagy inkább hazugságokra, téves igazságokra épül – fejtette ki.

A film elején azért ostorozzák Orbán Viktort, illetve a magyar kormányt, hogy miért nem regisztrálják a migránsokat Magyarországon, holott semmi szükség nem volt erre, hiszen már átjöttek egy európai uniós országon, Görögországon, ahol a regisztrációnak meg kellett volna történnie – részletezte a szakértő.

A film második részében pedig, azért vagyunk hibásak, mert a migránsok nem tudtak továbbmenni Németországba és Ausztriába,

mert Magyarországon ragadtak, egyszerűen összemossák a történteket. Jól kiérezhető az egyre jobban erősödő liberális, magyarellenes brüsszeli, berlini, washingtoni politika – mondta Spöttle.

Merkel politikusi karrierje elején elutasította a személyi kultuszt

Angela Merkel kiegyensúlyozott politikusként kezdte és elutasított minden személyi kultuszt, most viszont szó nélkül tűri, hogy egy éven belül két film készüljön róla, amiben ferdítik az eseményeket – folytatta.


Ez a film azért készült, hogy a fiataloknak befolyásolja az érzelemvilágát, a politikai gondolkodását, hiszen alapvetően liberálisabban gondolkodnak. Úgy próbálják Magyarországot bemutatni, mint egy diktatúrát, ahol bármi történhet azokkal a migránsokkal, akik átlépik a határt. Miközben, több százan,  akik beadták a menedékkérelmét és jogosultak voltak rá, meg is kapták. Így nem lehet azzal vádolni Magyarországot, hogy nem fogadna be kérelmeket.

Elvárjuk, hogy a migránsok tartsák be a törvényeket

Úgy fogalmazott, egyszerűen csak elvárjuk, hogy a migránsok a hatóságokhoz forduljanak, és ne pedig a törvényeket semmibe véve próbáljanak továbbmenni, ezt a liberális nyugat nem képes elfogadni.

Ételt osztanak a migránsoknak a Keleti pályaudvarnál 2015. szeptember 7-én (Fotó: MTI/ Mohai Balázs)

A film úgy mutatja be, hogy 2015-ben a migránsok Magyarországon éheztek, nem jutottak elég vízhez, nem volt megfelelő a WI-FI háózat, miközben

a kukák tömve voltak a szendvicsekkel és csokoládékkal, amit a migránsok dobáltak el,

mert inkább arab büfékbe mentek enni – fejtette ki.

Migráns férfiak borotválkoznak a Keleti pályaudvarnál (Fotó: MTI/ Mohai Balázs)

A szakértő emlékeztetett,

készült 2015 után egy rajzfilm is Magyarországról, amelyet általános iskolásoknak vetítettek le,

és amiben bemutatták, hogy vannak demokratikus országok, ahol az emberek jók, befogadók és vannak kevésbé demokratikusak, ahol nem szeretik a menedékkérőket, mint például Magyarország.

Ezt a filmet is középiskolásoknak mutatják be, amiben arra mennek rá, hogy Magyarországot minden téren el kell ítélni azért, mert nem  hajlandó a menedékkérőket befogadni, és lebontani a határokat – hangsúlyozta.

A címlapfotó illusztráció.