Sáskajárás fenyegeti Pakisztánt

 

Sáskajárás fenyegeti Pakisztán élelmiszerellátását a koronavírus-járvány közepette – közölték az iszlámábádi hatóságok szerdán.

 

Sáskahad a pakisztáni Haidarábádban (Fotó: MTI/EPA/Nadim Háver)


A tájékoztatás szerint Pakisztánnak a sivatagi sáskák inváziójával kell megbirkóznia. „Az ország legalább 61 körzetében támadnak a sáskák” – fogalmazott Szakib Mumtaz, a pakisztáni katasztrófavédelmi hatóság (NDMA) szóvivője.

Az idei sáskainvázió komoly fenyegetés az országos élelmiszerbiztonságra” – hangsúlyozta Niszár Hashali, a déli Szind tartomány regionális mezőgazdasági termelői kamarájának egyik tagja.

 

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) egyik jelentése szerint a rovar Pakisztán területének 38 százalékán szaporodik, és figyelmeztetett, hogy a sivatagi sáska inváziója az egész országra veszélyt jelent, ha nem sikerül kordában tartani.

A FAO úgy becsülte, hogy a termés 25 százalékának megsemmisülése esetén a károk a téli vetemény esetében 353 milliárd rúpiát (698 milliárd forint), a most elültetett nyári vetemény esetében pedig 464 milliárd rúpiát (917 milliárd forint) tehetnek ki.

A pakisztáni hatóságok februárban országos vészhelyzetet hirdettek

„a több mint két évtizede nem tapasztalt erősségű sáskajárás” megfékezésére.

A mezőgazdasági termelés adja Pakisztán GDP-jének 18,5 százalékát, az ágazat emellett a munkaerő 38,5 százalékát foglalkoztatja. A pakisztáni gazdaság Imran Hán miniszterelnök 2018-as hivatalba lépése óta van válságban a jelentős költségvetési hiány és a csökkenő adóbevételek miatt, amit csak tovább súlyosbít a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés.