Kétszáz erőszakos cselekmény történt az ápolók ellen

 

Legalább 200 erőszakos incidens áldozatai voltak ápolók a koronavírus-világjárvány kezdete óta – közölte szerdán Genfben a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (CICR), hangsúlyozva, hogy ez erőszak egyre szélesedik.

(Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

A helyzet miatt 30 millió szakmabelit képviselő 13 orvosi és segélyszervezet – közöttük a CICR, az Orvosok Határok Nélkül, a Nemzetközi Kórházszövetség és az Ápolónők Nemzetközi Tanácsa – vezetői közös nyilatkozatban ítélték el a világjárvány közepette az egészségügyi személyzet és létesítmények ellen elkövetett, egyre szaporodó támadásokat.

A CICR szerint az aláíró szervezetek elítélik a világjárvánnyal kapcsolatos támadásokat, a több mint 200 jelentett incidenst, és

aggodalmukat fejezik ki a jelenség kiterjedtsége miatt,

amely mind a világjárványra adott válasz főszereplőit, az ápolókat, mind általuk szolgált közösségeket veszélyezteti.

A nyilatkozatban a szervezetek vezetői leszögezik: „ha a Covid-19-re való reagálás főszereplői támogatásának minapi nyilvános kifejezései örömmel töltik is el őket, az is tény, hogy sokan közülük zaklatás, megbélyegzés és fizikai erőszak áldozatai”.

A nyilatkozat rámutat, hogy egyes egészségügyi dolgozókat a betegeikkel együtt meggyilkoltak, és nincs egyetlen olyan nap sem, hogy ne jelentenék a megfélemlítés és erőszakcselekmények újabb eseteit.

A szervezetek felszólítják a kormányokat, hogy harcoljanak a dezinformáció ellen, és ügyeljenek arra, hogy az egészségügyi dolgozók biztonságos környezetben végezhessék a munkájukat, és ne csak az erőszakcselekmények áldozatainak, de

a magasfokú stressz közepette dolgozóknak is biztosítsanak pszichológiai segítséget.

A CICR hozzátette, hogy a világjárvány növeli az egészségügyi személyzetre és a rendszerekre gyakorolt hatást az olyan térségekben, ahol amúgy is próbára teszi őket egy konfliktus vagy a beruházások hiánya.

A CICR emlékeztetett, hogy a világjárvány közepette az ápolók elleni erőszak egyre növekszik, és a járvánnyal nem összefüggőnek látszó támadások is folytatódnak. A CICR elítélte a nemrégiben Kabulban és a nyugat-szudáni Dárfúrban elkövetett merényleteket, amelynek egészségügyi létesítmények, orvosok és ápolók, valamint betegek estek áldozatul.