Gyorsan halad az amerikai csapatok kivonása Afganisztánból

 

A tervezettnél gyorsabban halad az amerikai csapatok kivonása Afganisztánból, és ennek legfőbb oka a koronavírus terjedése – közölték amerikai és NATO-tisztségviselők.

Washington a tálibokkal február 29-én kötött dohai egyezményben ígéretet tett arra, hogy július közepéig 13 ezerről 8600-ra, 2021 májusáig pedig nullára csökkenti afganisztáni csapatai létszámát, amennyiben a körülmények ezt lehetővé teszik.

Két magas rangú kabuli forrás elmondta, hogy


a 8600-as célt már június elejére elérhetik,

míg két névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő azt állította, hogy erre a következő napokban sor kerül.

„A Covid – 19-et övező aggodalmak miatt a vártnál gyorsabban haladunk a tervezett csökkentés felé” – mondta az egyik tisztségviselő.
Másikuk elárulta, hogy Washington a nem létfontosságú személyzetet és a vírus miatt magas kockázatnak kitett amerikai állampolgárokat hívta vissza elsőként.

Februárban még 16 551 volt NATO katona volt Afganisztánban

Az Afganisztánban állomásozó NATO-haderő összlétszáma februárban még 16 551 volt hivatalos adatok szerint. A csapatok az afgán erők kiképzése és segítése érdekében tartózkodnak az országban.

Donald Trump amerikai elnök a napokban megerősítette: szeretné, ha minden amerikai katona hazatérne az ázsiai országból, de egyelőre nem szabott határidőt. Szakértők szerint a csaknem tizenkilenc éve tartó

afganisztáni háború befejezése Trump újraválasztási kampányának egyik kulcspontja lehet.

A vártnál gyorsabb – 135 nap helyett mindössze 90 nap alatt lebonyolított – amerikai csapatkivonás a NATO-t is döntéshelyzetbe kényszerítette – árulta el a szervezet két tisztségviselője.

Egy Kabulban állomásozó magas rangú nyugati tisztségviselő szerint az észak-atlanti szövetség is idő előtt hazahívja több katonáját. „Minden szövetséges törekszik a finom egyensúly fenntartására a csapatkivonás terén, hiszen nem felejthetjük el, hogy az afganisztáni háborúnak közel sincs vége” – mutatott rá.

A tálibok fokozták támadásaikat

A tálibok az elmúlt időszakban több tartományban fokozták támadásaikat annak ellenére, hogy az afgán kormány a békülés jegyében egy fogolycsere-egyezmény keretében több felkelőt kiengedett a börtönből. Afgán és nyugati források adatai szerint a tálibok több mint 4500 támadást hajtottak végre a dohai megállapodás aláírása óta.

A szélsőséges iszlamista tálibok 1996 és 2001 között irányították Afganisztánt,

amíg a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követő amerikai beavatkozás el nem távolította őket a hatalomból. Azóta igyekeznek megdönteni a Nyugat támogatását élvező kabuli kormányt, amelyet Washington bábjának tartanak.