×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Először mutatták ki kutatók a koronavírus jelenlétét anyatejben

 

Először mutatták ki virológusok a koronavírus jelenlétét egy koronavírus-fertőzésen átesett nő anyatejében.

A vírus megbetegítette az anya csecsemőjét is – közölték pénteken az Ulmi Egyetem kutatói. A szakemberek nem tudják, hogy a gyermek az anyatej által betegedett-e meg. Tanulmányukat az esetről a The Lancet című orvostudományi folyóiratban tették közzé.

A virológusok két nőtől származó anyatejben kutatták a koronavírus örökítőanyagát (RNS). Mindkét nő a szülés után együtt volt a csecsemőjével ugyanabban a kórházi szobában. Amikor az egyik nőn észlelték a Covid–19 tüneteit, csecsemőjét elkülönítették tőle. Szobatársán később jelentkeztek a betegség tünetei, nála és gyermekénél is kimutatták az új koronavírust.

Az először megbetegedett nő anyatejében a kutatók semmi utalást nem találtak a koronavírus jelenlétére.

A második anya esetében azonban négyszer is pozitív eredményt hozott az anyatej vizsgálata.

Hogy ez miért van így, nem világos a kutatók előtt – mondta Jan Münch, a tanulmány egyik szerzője.

Nem találtak 14 nap után már koronavírust az anyatejben, mind az anya, mind gyermeke felépült a betegségből. A később megbetegedett nő, amikor gyermekével kapcsolatba lépett, maszkot viselt, kezét és mellét fertőtlenítette. Szoptatás előtt mindig sterilizált mindent.

Nem világos, hogy a baba a szoptatástól fertőződött-e meg

– hangsúlyozták a kutatók.

„Tanulmányunk azt mutatja, hogy az akut fertőzésben szenvedő szoptató anyáknál a Sars-CoV-2 jelenléte az anyatejben kimutatható. De nem tudjuk, hogy milyen gyakori az, hogy a vírus az anyatejben fertőző is, és hogy a szoptatással átvihető-e a csecsemőre” – írták. Az új típusú koronavírus tipikusa cseppfertőzéssel terjed.

A címlapfotó illusztráció.