×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A világot nem lehet örökre karanténba zárni

 

Helyeselte a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos feloldását, a határok újranyitását Francesco Vaia olasz orvosprofesszor, a fertőző betegségekre szakosodott római Spallanzani kórház igazgatója a nemzetközi sajtónak és az MTI-nek adott közösségi interjúban csütörtökön.

Francesco Vaia kijelentette, támogatja a korlátozások enyhítését a mindennapi életbe való fokozatos visszatéréssel.

Mindent újra kell nyitni, lehetetlenség az egész világot karanténba helyezni, az élet befagyasztása haszontalan, mivel nem szolgálja a járvány megállítását” – mondta. Hozzátette, egyetért a határok megnyitásával, ha az eddig követett óvintézkedéseket országok és egyének továbbra is szigorúan betartják.

Úgy vélte,

a hatóságoknak folyamatosan szűrniük kell a fertőzötteket, de sokat számít a személyes felelősség is,

ami például azt jelenti, hogy tünetmentesen, de 37,5 foknál magasabb testhőmérséklettel nem szabad emberek közé menni.

A vírus nem tűnik el magától, az óvintézkedések további betartásával segíthetünk neki távozni” – mondta az orvosprofesszor.

A fertőző betegségek kórházaként ismert Spallanzaniba szállították január 28-án egy római szállodából azt a kínai turistaházaspárt, akik az első fertőzötteknek számítottak az országban.

Sokat köszönhetünk nekik, mivel amint megérezték, hogy baj van, azonnal elszigetelték magukat, és hívatták a mentőket” – közölte Fran, éscesco Vaia hozzátette, mindez csak néhány hónapja történt, mégis évtizedeknek tűnik, mivel 112 napot küzdöttünk végig. Az első olasz betegek februárban kezdtek érkezni a Spallanzaniba, ahol az eredeti 155 intenzív fekhelyet a háromszorosára kellett emelni. A kórházat eddig ötszáz gyógyult hagyta el.

Hiába számítunk járványszakértőnek, ismeretlen vírussal találtuk szemben magunkat, amely meglepő erővel támadt

– jelentette ki a professzor. Emlékeztetett arra, hogy a többi olaszországi kórházzal együttműködésben az első időszakban hány különböző gyógyszerrel próbálkoztak, a kezdeti antibiotikumoktól a reumás ízületi gyulladás ellen használtakig. Megjegyezte, hogy az első boncolásokból derült ki, hogy a fertőzéssel járó tüdőgyulladás csak a jéghegy csúcsa.

Kifejtette, minden epidémia ereje egyszer csak csökken a tünetek enyhülésével vagy eltűnésével, ami fertőzési szempontból veszélyesebbnek számít. Ezért kell továbbra is kiemelten vigyázni a krónikus betegekre és idősekre.

Bűncselekményt követ el, aki szájmaszk nélkül megy tömegbe

– fogalmazott.

Francesco Vaia elmondta, hogy az ellenanyagszintet mérő vérvizsgálatot indítottak a közép-olaszországi Lazio tartomány egészségügyi és rendfenntartó dolgozói között, mintegy 300 ezer személyt teszteltek.

Arra a kérdésre, hogy Olaszországban a halálos áldozatok többsége, miért idős férfi volt, úgy válaszolt, hogy a hetven-nyolcvan éves olasz férfiak többsége fiatalabb korában erős dohányos volt.

A címlapfotó illusztráció.