×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Demokrata Pártot is maga alá temetheti az újabb Biden-ügy

 

Egy kiszivárgott hanganyag szerint Joe Biden beavatkozhatott az ukrán belpolitikába, amikor még Barack Obama alelnökeként arra akarta rávenni az akkori ukrán államfőt, Petro Porosenkót, hogy váltsa le az ukrán főügyészt.

Ahogy az várható volt, nemcsak Ukrajnában, hanem az Egyesült Államokban is hullámokat kavart az a napokban nyilvánosságra került hangfelvétel, amelyik azt bizonyíthatja, hogy Joe Biden, még Barack Obama alelnökeként, „vastagon” beleszólt az ukrán belügyekbe és gazdasági döntésekbe – hangzott el az M1 Híradójában.

A téma egyébként már hónapok óta napirenden van az Egyesült Államokban és akár a novemberi elnökválasztást is befolyásolhatja,

ha valóban Biden lesz Donald Trump ellenfele.

A szenátusi vizsgálat megindítását hatalmas vita előzte meg a belbiztonsági bizottság szerdai ülésén. A demokrata párti tagok tiltakozása ellenére a testület végül úgy döntött, bekéri egy demokrata lobbicégtől azokat az iratokat, amelyek dokumentálják az ukrajnai Burisma vállalatnál végzett munkájukat. Annál a gázipari cégnél, amelynek igazgatótanácsában a jelenlegi demokrata elnökjelölt fia is helyet foglalt.

Ron Johnson, a szenátus belbiztonsági bizottságának elnöke elmondta, „megkapjuk a dokumentumokat, és meglátjuk, mi van bennük. Én nem csináltam volna nagy ügyet ebből, küldhettünk volna csendben egy idézést, megkaptuk volna az iratokat, és az ügy haladt volna.

De azt hiszem, a demokraták túl sokat tiltakoznak, és ez felkelti a gyanakvásomat”

– jelentette ki a bizottság republikánus elnöke.

Az amerikai törvényhozás felsőháza azután indított vizsgálatot, hogy egy ukrán parlamenti képviselő hétfőn bemutatott egy évekkel ezelőtt készült hangfelvételt. Állítása szerint ezen Joe Biden akkori amerikai alelnök és Petro Porosenko ukrán elnök telefonbeszélgetése hallható.

Az ügy végzetes csapást mérhet Joe Biden jelenlegi demokrata elnökjelölt politikai karrierjére, de az egész Demokrata Pártra nézve is pusztító hatású lehet (Fotó: EPA/David Swanson)

A bemutatott hanganyag szerint

Joe Biden alelnökként arra akarta rávenni az ukrán államfőt, hogy váltsa le az ukrán főügyészt.

Viktor Sokin ugyanis vizsgálatot indított Biden fiának ukrajnai üzleti ügyei után. Hunter Biden 2014 után olajipari érdekeltségeket szerzett Ukrajnában, amelyek egy része a hatóságok szerint kétes üzleti manővereket is felvetett. A főügyészt végül menesztették.

A volt ukrán elnök tagadja a vádakat

Petro Porosenko manipuláltnak nevezte a hangfelvételt, Joe Bident pedig Ukrajna barátjának nevezte, aki sokat tett alelnökként a két ország kapcsolataiért. A volt államfő határozottan tagadta, hogy bármely döntésével külföldi érdekeket szolgált volna.

Utódja azonban nem osztja a véleményét. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beiktatásának első évfordulóján újságíróknak arról beszélt: a vizsgálatot indítottak az ügyben. „Tudomásom szerint Ukrajna főügyésze büntetőeljárást indított a hanganyag miatt. A nyomozást akár hazaárulás gyanújával is folytathatják, de ezt a hatóságok döntik el” – mondta Zelenszkij.

Egyes elemzők szerint ez az ügy végzetes csapást mérhet Joe Biden jelenlegi demokrata elnökjelölt politikai karrierjére,

de az egész Demokrata Pártra nézve is pusztító hatású lehet. Az amerikai belpolitikát ugyanis az elmúlt több mint egy évben meghatározó, Donald Trump ellen indított alkotmányossági eljárás is Ukrajnához köthető.

A demokraták szerint az elnök külföldi hatalmak segítségét felhasználva, hamis bizonyítékokkal akarta ellehetetleníteni Joe Bident, de a most előkerült hangfelvételek alááshatják az ellenzéki párt választási kampányának hitelességét.

A címlapfotó illusztráció.