×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Dízelbotrány: Alkut kötött a Volkswagen a bírósággal

 

A Volkswagen 9 millió eurót fizet, hogy cserébe lezárulhasson a jogi eljárás a cég elnöke és vezérigazgatója ellen a dízelautók kibocsátási adatainak meghamisítása ügyében, ami miatt eddig 30 milliárd euró kártérítést és bírságot volt kénytelen kifizetni,

Az újabb kilencmillió euró eltörpül az eddig kártérítésként és bírságként kifizetett mintegy 30 milliárd euró mellett (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Megállapodást kötött a német igazságszolgáltatással a Volkswagen, hogy hajlandó fizetni 9 millió eurót, hogy cserébe lezárulhasson a jogi eljárás a cég elnöke és vezérigazgatója ellen az elmúlt évtized legnagyobb autóipari botrányában, a dízelautók kibocsátási adatainak meghamisítása ügyében.

Herbert Diesst, a vállalat vezérigazgatóját és Hans Dieter Pötschöt, a társaság elnökét azzal vádolta a braunschweigi bíróság, hogy jelentős piaci hatással levő információkat tartottak vissza a meghamisított tesztekkel kapcsolatban.

A Volkswagen 2015 őszén ismerte be, hogy illegális szoftverek használatával

meghamisították a cég által gyártott dízelautók károsanyag-kibocsátási mutatóit.

Az ügyészség szerint Diess és Pötsch erről nem tájékoztatta időben a cég befektetőit.

A cég üdvözölte, hogy a bíróság elfogadta a megállapodási javaslatot. Egyúttal hozzátették, hogy sem Diess, sem Pötsch nem sértett törvényt, és a vállalattal szembeni kötelezettségeiket sem szegték meg. A botrány idején Diess volt a Volkswagen márka vezetője, Pötsch pedig pénzügyi igazgatója.

A Volkswagen a botrány miatt már mintegy 30 milliárd euró kártérítést és bírságot volt kénytelen kifizetni, főleg az Egyesült Államokban.

A címlapfotó illusztráció.