×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Pompeo felmentette az amerikai külügy felügyeleti igazgatóját

 

Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója pénteken este 30 napos határidővel felmentette a külügyminisztérium felügyeleti igazgatóját, Steve Linicket, utódjául Steven Akard korábbi nagykövetet nevezték ki.

„Kulcsfontosságú, hogy teljes bizalmam lehessen a felügyeleti igazgatóként szolgálatot teljesítő kinevezettekben. A jelenlegi igazgatóval kapcsoltban immár nem ez a helyzet” – írta Pompeo a Nancy Pelosi házelnöknek címzett levelében, amelyben döntéséről tájékoztatta a demokrata párti politikust.

Steve Linick az előző amerikai elnök, a demokrata párti Barack Obama kormányzata által kinevezett tisztségviselő volt a minisztériumban, s szerepet vállalt a Donald Trump elnök elleni tavalyi impeachment (felmentést célzó) eljárásban, amelyet demokrata párti törvényhozók indítottak el.

Tájékoztatást adott a képviselőház és a szenátus nyolc bizottságának, s ő adta át a törvényhozóknak azokat a dokumentumokat, amelyeket a minisztérium Rudy Giulianitól, Trump személyes ügyvédjétől kapott. Ezekben a dokumentumokban esett szó Joe Bidenről, az Obama-kormányzat alelnökéről – aki a demokraták elnökjelöltje lesz várhatóan a novemberi választásokon – és az akkori ukrajnai amerikai nagykövet, Marie Jovanovich ukrajnai szerepvállalásairól. Jovanovichot Mike Pompeo vissza is rendelte, még mielőtt lejárt volna a megbízatása.

Linick felügyelte Hillary Clinto kiszivárgott e-mailjeinek vizsgálatát

Korábban a minisztérium részéről Linick felügyelte a Hillary Clinton volt külügyminiszter levelezése ügyében folytatott belső vizsgálatot. Clinton, a tárca vezetőjeként a magánszerverét használta hivatalos e-mailek küldésére és fogadására, kockáztatva ezzel, hogy bizalmas és titkosított dokumentumok kerülnek illetéktelenekhez.

Mintegy 30 ezer e-mailnek állítólag nyoma is veszett. A „levélügy” a 2016-os elnökválasztásokon a republikánusok egyik fő kampánytémája volt a demokraták elnökjelöltjeként induló Clinton ellen.

Az utódját is megnevezték

A külügyminisztérium szóvivője péntek este megerősítette Linick felmentésének tényét, hozzátéve, hogy a tárcavezető döntése 30 napon belül lép érvénybe. Pompeo ugyanakkor Steven Akard nagykövetet nevezi ki az új főigazgatónak.

Akard nagykövetet Mike Pence alelnök bizalmas munkatársaként tartják számon, aki már akkor Pence mellett dolgozott, amikor az alelnök még Indiana állam kormányzója volt. Akard nagyköveti kinevezését a szövetségi szenátus 2019 szeptemberében szavazta meg a külügyminisztérium külföldi missziókkal foglalkozó részlegének élére.