×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megtízszereződött az Olaszországba érkező migránsok száma

 

Május első hétvégéjén több mint száz migráns érkezett az olasz Lampedusa szigetére. Hivatalos adatok alapján egyértelműen látszik, hogy a baloldali kormány megengedő migrációs politikája miatt tízszeresére nőtt a bevándorlók száma.


Míg tavaly, az év első két hónapjában, amikor Matteo Salvini belügyminiszterként következetesen megakadályozta, hogy a migránsokat szállító hajók kikössenek, mindössze 262 illegális bevándorló érte el az olasz partokat, addig idén januárban és februárban összesen 2553. Ráadásul

a baloldali kormány 600 ezer, már az országban lévő migránsnak adna tartózkodási engedélyt.

Palócz André, a Századvég vezető elemzője szerint ez jogalapot biztosítana arra, hogy ha egyszer megkapták az ideiglenes tartózkodási engedélyt Olaszországban, akkor később más országokban is megkapnák. Mint mondta, „azt tapasztaljuk, hogy az olasz baloldali kormány kihasználva, hogy nem ez van a közbeszéd fókuszában, így fű alatt próbálna kedvezményeket adni a migránsoknak. A problémát úgy oldja meg, hogy azt mondja: nincs”.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/ANSA)

Migránsbarát politikát folytat az baloldali olasz kormány

A szakértő szerint ráadásul nehezíti a helyzetet, hogy

egyértelmű összefüggés van az illegális migráció és a koronavírus-járvány között.

Európa több országában is bebizonyosodott ugyanis, hogy illegális bevándorlókon keresztül is eljutott a vírus egyes tagállamokba. „Olaszországot mindkét krízis sújtja” – mutatott rá.

Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint „a két válság összeér egy bizonyos ponton. Ráadásul amióta a baloldal a demokrata párttal átvette a kormányzást, azóta nem csak a vírushelyzettől szenved újra Olaszország. Azt lehet tapasztalni, hogy egyfajta migránsbarát politikát folytat az 5 Csillag Mozgalom és a szocialisták által vezetett kormány” – mondta.

Kettős mérce Olaszországban

Nemcsak az jelent gondot, hogy a migránsok behordozzák a koronavírust az unió területére, hanem az is, hogy például

Olaszország több nagyvárosában sem tartották be a járvány miatt elrendelt korlátozásokat.

Többek között nyitva voltak azok az üzletek, amelyeknek migráns hátterű tulajdonosa volt, a bevándorlók pedig az üzletek környékén csoportosultak.

„A hatóságok egyszerűen nem tudnak megfelelő ellenőrzéseket vagy járőrözéseket végrehajtani” – jelentette ki Palócz André. Hozzátette: mintha egy kettős mérce lenne az Olaszországban élőkkel kapcsolatban. Míg az olasz állampolgároknak be kell tartaniuk a szabályokat, illetve a törvényeket, addig a migrációs hátterűek egyszerűen a biztonsági előírásokat sem tartják be. Ennek egyelőre nincsenek komolyabb következményei.

Mindeközben a görög védelmi miniszter, Nikosz Panajótopulosz újabb migrációs hullámra figyelmezteti az európai uniós tagállamokat. Úgy nyilatkozott, hogy bár a koronavírus-járvány miatt jelenleg kisebb a migrációs nyomás, ez azonban a járvány visszaszorulásával és a jó idő hatására ismét megváltozik majd, és

vízi és szárazföldi úton is számítani kell a migránsok érkezésére,

sokan Törökország felől érhetik el az Európai Unió határait.

Törcsi Péter szerint a tervezett olasz intézkedések miatt továbbra is napirenden marad a migráció kérdése az Európai Unióban.

„A migráció körüli vita nem múlt el az Európai Unióban, csak lehalkult egy időre a járványhelyzet miatt. De ha ilyen lépéseket tesz egy európai uniós tagállam, az veszélyt jelent az unió egész közösségére. Újra fel lehet melegíteni ez alapján a kvótás döntésekről szóló vitákat – fogalmazott Törcsi Péter. Hozzátette, e viták arra is kiterjednek, hogy miképpen lehet az illegális migrációból egy tollvonással legális bevándorlást teremteni, amit egyébként Magyarország és ez a régió egyáltalán nem kíván.

A baloldali olasz kormány egyébként azért adna könnyített eljárással tartózkodási engedélyt a migránsoknak, hogy így pótolják a mezőgazdaságból kiesett munkaerőt. A bevándorlásellenes Liga élén álló Matteo Salvini szerint ezzel migránsok százezreit legalizálja az olasz kormány, emellett a munkanélkülivé vált olaszok milliót is elárulja a baloldali kabinet.

A címlapfotó illusztráció.