×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szerbia lazít a határzáron

 

Szerbia bizonyos feltételekkel újranyitja lassan a határait, Észak-Macedónia pedig igyekszik több szakaszban visszazökkenteni az életet a normális kerékvágásba.

Szerbiában egy nap alatt 10 176-ról 10 243-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. A szerb kormány döntése értelmében ezentúl a szerb állampolgárok csak akkor léphetnek be 14 napos karantén-kötelezettség nélkül az országba, ha 72 óránál kevesebbet töltöttek külföldön, vagy ha rendelkeznek 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-teszttel. A külföldi állampolgároknak mindenképpen szükséges a 72 óránál nem régebbi, negatív teszt, valamint az illetékes kormánybizottság jóváhagyása. Belgrád arról is döntött, hogy június elsejétől teljes mértékben megnyitja a határait Észak-Macedónia, Albánia, Bosznia-Hercegovina és Montenegró felé.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában tízzel, 1674-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A kormány közölte, háromszintű tervvel állt elő, amellyel lassan visszavonná a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedéseket. Először az üzletek nyílnak meg és a kijárási tilalom enyhül, majd néhány munkahelyre is visszatérhetnek a dolgozók a megfelelő elővigyázatossági szabályok betartását követően, végül az összes munkahely megnyílna és a kijárási tilalom is megszűnne teljesen. A vendéglátóhelyek újranyitását egyelőre nem tervezik.

Montenegróban egy hete nem jelentettek új esetet, a fertőzöttek száma 324, az aktív esetek száma viszont már csak 17. Kedden egy szerb ortodox ünnep miatt több helyen is liturgiát tartottak az országban. A legtöbb helyen a hívek betartották az elővigyázatossági előírásokat, ám az észak-montenegrói Niksicben több százan gyűltek össze egy templomban, ezért a hatóságok előállítottak egy püspököt és hét papot, akiket a fertőző betegségek megelőzését célzó egészségügyi szabályok megszegésével gyanúsítanak, amiért akár 12 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

Bosznia-Hercegovinában keddre 2141-ről 2158-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Felfüggesztették állásából az ország főként bosnyákok és horvátok lakta részének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak a civilvédelmi felelősét, mert a gyanú szerint hibás egészségügyi felszerelést szerzett be a koronavírus-járvány kezelésére. Fahrudin Solak tagadja, hogy bármilyen szabálytalanságot követett volna el a Kínából vásárolt lélegeztetőgépek beszerzésekor. A botrány a múlt héten robbant ki, amikor először kiderült, hogy Montenegró a piaci árnál jóval magasabb árért vásárolt lélegeztetőgépeket egy málnafeldolgozó üzemen keresztül, majd az is világossá vált, hogy a gépek nem felelnek meg az új típusú koronavírussal fertőzöttek kezelésére.