×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Varga Judit: Az EP a magyar kormány mellőzésével akar ítéletet mondani Magyarország felett egy világjárvány közepén

 

Az Európai Parlament (EP) a magyar kormány mellőzésével akar ítéletet mondani Magyarország felett a koronavírus-járvány közepén, amikor naponta ezrek halnak meg, és milliók veszítik el munkahelyüket Európában – közölte az igazságügyi miniszter kedden az MTI-vel.

Varga Judit azt mondta, hogy az Európai Parlament szerdán immár sokadszor a magyar jogállamiságról vitatkozik majd, a járvány elleni védekezést lehetővé tevő törvény demokratikus mivoltát megkérdőjelezve.

Arra hívta fel a figyelmet: az Európai Parlament (EP) balliberális többsége ráadásul úgy kíván ítéletet mondani Magyarország felett, hogy a tisztességes eljáráshoz fűződő legalapvetőbb elvet semmibe véve, nem teszi lehetővé a magyar kormányzati álláspont megjelenítését a brüsszeli vitában.

Szerinte az EP eljárása a legalapvetőbb demokratikus jogokat veszi semmibe, és nem vesz tudomást az Európai Bizottság hivatalos álláspontjáról sem, miszerint a magyar koronavírus-törvény nem sérti az uniós jogot.

Az EP szocialista elnöke, David Sassoli hivatalos levélben utasította el, hogy a magyar igazságügyi miniszter akár személyesen, akár online bejelentkezéssel felszólaljon az – egyébként távmunkában ülésező – parlamentben a Magyarországról szóló vitában – tudatta Varga Judit, megjegyezve: ezzel az EP úgy kíván jogállamiságról, demokratikus alapértékekről vitatkozni, hogy a tisztességes eljárás alappillérét, az érintett fél személyes meghallgatását akarja ellehetetleníti.

A miniszter példátlannak nevezte, hogy az EP vezetése „csúfot űzve a jogállamiságból”, belső eljárási szabályokra hivatkozva nem biztosítja Magyarországnak a tisztességes eljáráshoz való alapvető jogot.

Azt mondta: az elmúlt hetekben Magyarországot soha nem látott mértékű, megalapozatlan politikai támadások érték az Európai Unióban, holott már az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourová is kijelentette, hogy a magyar koronavírus-törvény nem sérti az európai jogot. Az EP ennek ellenére ismételten Magyarországról kíván vitázni, ahelyett, hogy a tagállamok járvány elleni védekezésének elősegítésére összpontosítaná erejét.

Egy demokratikus vita alapja, hogy az érintett félnek lehetőséget kell adni arra, hogy elmondhassa véleményét. Az Európai Parlament azonban, nem először, szembemenve az európai alapértékekkel, nem kívánja biztosítani ezt a lehetőséget – vélekedett. Varga Judit szerint ebből is látszik, hogy a vita csak látszólag szól a jogállamiságról, hiszen az EP sem az európai normákat, sem a saját eljárási szabályait nem tartja tiszteletben.

A kérdésről Varga Judit kedden telefonon egyeztet Vera Jourovával, és hivatalos választ küld David Sassolinak, amelyben ismét felszólítja az Európai Parlamentet, tegye lehetővé, hogy a magyar kormány tagja is kifejthesse álláspontját egy Magyarországról szóló vitában.

A címlapfotó illusztráció.