A svéd egészségügyi miniszter szerint nem sikerült megvédeni az időseket

 

Továbbra is más utat jár a járványkezelésben Svédország, mint Európa nagy része. Nem voltak nagyon szigorú korlátozások az országban. Megoszlanak a vélemények, hogy ezzel jó vagy rossz döntést hoztak: a halálozási adatok például sokkal tragikusabbak, mint a magyar, de a belga, spanyol, olasz, brit, francia adatoknál kedvezőbbek. A gazdasági hatásokat pedig vélhetően csak később lehet majd látni – hangzott el az M1 Híradójában.

Ritka látvány nyújtott Svédország márciusban, amikor szinte az egész világ bezárkózott a járvány elől. A skandináv országban azonban sem az iskolák, sem a munkahelyek, de még az éttermek sem zártak be. Az utcák ugyanolyan zsúfoltak voltak, mint a járvány előtt. A maszk vagy a kesztyű viselése, valamint a társadalmi távolságtartás is csak ajánlott volt. Akkor sokan üdvözölték ezt a hozzáállást, bár volt, aki tartott a következményektől.


A kormány annyit kért az emberektől, hogy viselkedjenek felelősen a járvány idején, és tartsák be az egészségügyi ajánlásokat. Az stockholmi vezetés azt hangoztatta: bízik a járványügyi szakemberekben, akik a szigorú korlátozások ellenében a lakosság tömeges immunitását tartották a megoldásnak.

Ennek érdekében azt szorgalmazták, hogy a társadalom nagy része – csaknem 80 százaléka – essen át minél előbb a fertőzésen, hogy így immunissá váljon.

Csakhogy az elmúlt másfél hónapban a járvány a svédeknél háromszor annyi halálos megbetegedéshez vezetett, mint a szomszédos országokban.

Mára elérte a 3200-at, és még mindig meredeken emelkedik. A betegségben elhunytak 90 százaléka 70 év fölötti, és minden második áldozat idősek otthonában betegedett meg.

Az egészségügyi és szociális miniszter, Lena Hallengren kénytelen volt elismerni, hogy a járványpolitikájuk kudarcot vallott az idősek és a veszélyeztetett csoportok megvédésében.

„Nekünk, mint társadalomnak, közös a felelősségünk azért, hogy nem láttuk el megfelelő felszereléssel az idősotthonokat. Nem részesítettük előnyben az ott dolgozókat, a munkakörülményeiket és a státuszukat” – mondta a miniszer, és hozzátette, hogy tanulniuk kell ebből, mert a járványnak még nincs vége.

A közgazdászok ugyanakkor támogatták a tömeges immunitásra való törekvést. Így ugyanis Svédországban nem kellett teljesen leállítani a gazdaságot, mint máshol a világban, és az újraindítást sem a nulláról kell kezdeni. Ugyanakkor a svéd gazdaság is erősen függ a nemzetközi kereslettől és a beszállítói láncoktól, ezért a termelés és a kereskedelem itt is visszaesett az egész világ leállása miatt.