Málta nem bírt a migrációs nyomással, kilépett az Irina misszióból

 

Négy nap után kiszállt Málta abból a tengeri misszióból, amelynek célja a Líbiára kiszabott ENSZ-fegyverembargó ellenőrzése. A szigetország szerint ugyanis az unió egyáltalán nem segít nekik a migráció elleni küzdelemben. A járvány és az emiatt lezárt kikötők ellenére is megint egyre több bevándorló próbál partot érni Európában. Az egyik fő célpont éppen Málta – közölte az M1 Híradója.

Migránsokkal teli csónakokat látni a Líbiához közeli vizeken. A jó idő beköszöntével százával indultak el az illegális bevándorlók Európa irányába.


A koronavírus-járványnak sincs visszatartó ereje, és az sem riasztja el őket, hogy

Olaszország és Málta április elején lezárta kikötőit,

hogy megvédhesse saját állampolgárait a fertőzéssel szemben.

Bátorítóan hat az Európába igyekvőkre, hogy az NGO-k hajói keresik, és fedélzetükre emelik az illegális bevándorlókat. A civilek tevékenységére támaszkodhatnak az embercsempészek, akik ráadásul taktikát is váltottak. Már nem csak Líbia partjai közelében hagyják magukra a túlzsúfolt csónakokat, hanem a migránsokat elhozzák egészen az olasz felségvizekig – közölte az M1.

Két hétig várakoztak a migránsok a nyílt vizen

Legutóbb 146 migránst vett a fedélzetére az Alan Kurdi német civil hajó. Mivel Málta és Olaszország elutasította kikötési kérelmüket, csaknem két hétig a nyílt vízen várakoztak.

Végül az olasz állam engedett, és egy hatalmas utasszállító hajót küldött a migránsokért, hogy újabb két hétig azon legyenek karanténban, miközben élelmezésüket és orvosi ellátásukat is biztosították. Eközben egy spanyol NGO hajójával, az Aita Marival is érkeztek migránsok, ráadásul olyan sokan, hogy

újabb utasszállítót kellett karanténhajóvá alakítaniuk az olasz hatóságoknak.

Szicíliában ért partot az a konténerhajó is, amely előzőleg 79, főként bangladesi migránssal a fedélzetén Máltától nem kapott kikötési engedélyt. Az illegális bevándorlók nem értették, miért tart ilyen sokáig Európába jutniuk, és lázadás tört ki a fedélzeten. Többen megkéselték egymást, a legénységnek el kellett barikádoznia magát a felbőszült migránsok előtt.

Málta már többször hangoztatta, hogy nem tud megbirkózni azzal a migrációs nyomással, amely évek óta nehezedik rá. Eddig azonban az Európai Uniótól nem kapott olyan segítséget, amellyel orvosolni tudná gondjait. Ezért Valetta most látványos tiltakozásra szánta el magát.

Málta kilépett az Irini nemzetközi misszióból

Négy nap után kilépett az Irini nevű földközi-tengeri nemzetközi misszióból, amelynek az a célja, hogy ellenőrizze a Líbiával szembeni ENSZ-fegyverembargó betartását. Az észak-afrikai országban komoly harcok dúlnak a főváros környékén, az elmúlt napokban

a tripoli repülőteret támadás érte, mely lakóházakra is kiterjedt.

Líbiában 645 ezer afrikai migráns tartózkodik. Azért érkeztek ide, hogy embercsempészek segítségével átjussanak Európába. A polgárháború azonban nagyobb kihívást jelent a nemzetközileg elismert egységkormány erőinek, mint a határok védelme, így egyre többen tudnak innen elindulni, illetve átszökni Tunéziába, ahonnan Európa felé veszik az irányt.