×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Észak-Korea bírálta déli szomszédját

 

Észak-Korea pénteken élesen bírálta déli szomszédját egy hadgyakorlat megtartása miatt, miközben Kim Dzsongun észak-koreai vezető szóbeli üzenetben gratulált a kínai államfőnek az új típusú koronavírus megfékezésében elért sikerekhez.

A KCNA phenjani hírügynökség anyagában az észak-koreai hadsereg egyik képviselője kijelentette, hogy a dél-koreai katonai manőver komoly provokáció, amelyre választ kell adni. A nyilatkozó úgy vélekedett, a hadgyakorlat ráébresztette Észak-Koreát arra a tényre, hogy a szembenálló felek örökké ellenségek maradnak.

Phenjan a dél-koreai légierő szerdai hadgyakorlatára utalt, amellyel állítása szerint Szöul megsértette a két ország közötti, a katonai feszültség csökkentésére kötött megállapodásokat.

A dokumentum szerint a két ország közötti viszony most odáig süllyedt, mint ahol vezetőik 2018-as csúcstalálkozója előtt volt.

Vasárnap Dél-Korea számolt be arról, hogy észak-koreai katonák több lövést adtak le egy dél-koreai őrposztra a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben. Dél-koreai részről viszonozták a tüzet, de áldozatokról nem tudni.

A KCNA egy másik anyagában azt írta, Kim Dzsongun szóbeli üzenetben köszöntette Hszi Csin-ping kínai elnököt abból az alkalomból, hogy országa vezetésével sikereket ért el a páratlan mértékű járvány elleni küzdelemben.

Az észak-koreai vezető egyben jó egészséget kívánt Hszinek – írta a phenjani hírügynökség, amely kiemelte, hogy szilárdan megerősödtek a két ország közötti állami és pártkapcsolatok.

Észak-Koreában nem számoltak be arról, hogy a Covid–19 járványnak lennének fertőzöttjei, de az ország fokozta az ellenőrzést határain és korlátozta az utasforgalmat.

A címlapfotó illusztráció.