×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem bánta meg tettét a mecsetben lövöldöző norvég férfi

 

„Vészhelyzeti igazságszolgáltatásnak” nevezte tettét a tavalyi oslói mecsetbeli lövöldözéssel vádolt férfi tárgyalásának első napján, csütörtökön, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem tudott nagyobb kárt okozni.

Philip Manshaus, aki ellen a kínai származású, örökbefogadott mostohahúgának meggyilkolása gyanújával is eljárás indult, a bíróságon tagadta az ellene felhozott vádakat.

A norvég hírügynökség arról számolt be, hogy a 22 éves férfi elismerte az ügyészség által bemutatott tényeket, bűnösségét ugyanakkor tagadta, mondván, ellenzi a nyugati országokon kívülről érkezők bevándorlását.
Ezt azzal magyarázta, hogy a „fehér faj kisebbségbe fog szorulni a saját hazájában".

A vádhatóság szerint Manshaus előbb meggyilkolta négy évvel fiatalabb mostohahúgát, majd vadászpuskával és pisztolyokkal felfegyverkezve egy közeli mecsethez hajtott, a norvég főváros Baerum nevű negyedében lévő Al-Noor Iszlám Központba, és lövöldözni kezdett. A támadásban egy ember megsebesült.

Kiemelték: a célja az volt, hogy „megöljön annyi muszlimot, amennyit csak lehetséges”.

A tárgyalás során mintegy harminc tanút fognak meghallgatni, köztük a vádlott apját.

Amennyiben bűnösnek találja a törvényszék, Manshausra akár 21 év szabadságvesztést is kiszabhatnak, az országban ez a maximálisan kiszabható büntetés.

A média szerint Manshaust több rasszista és iszlámellenes merénylet inspirálta, például a tavalyi új-zélandi terrortámadás, amelyben egy fehér felsőbbrendűséget hirdető, bevándorlásellenes férfi Christchurch két mecseténél tüzet nyitott az imára összegyűlt emberekre, és közülük 51-et meggyilkolt.

A PST norvég titkosszolgálat azt közölte, hogy a férfi már egy évvel korábban a látókörükbe került, azért nem intézkedtek, mivel nem volt információjuk „konkrét merénylettervekről".