×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Zeman: Nem erősítették meg, hogy gyilkolni készülő orosz ügynök érkezett volna Csehországba

 

Nem erősítették meg a cseh biztonsági szolgálatok, hogy a közelmúltban egy diplomata-útlevéllel rendelkező orosz ügynök érkezett volna Prágába, aki állítólag ricint vitt magával, hogy megmérgezhessen három prágai köztisztviselőt – jelentette ki Milos Zeman cseh államfő a közszolgálati rádióban kedden este közvetített beszélgetésben.

A Respekt című jobboldali hírmagazin a múlt hétfőn írt az állítólagos orosz ügynök Prágába érkezéséről. A hetilap jelezte, hogy értesüléseit a cseh biztonsági szolgálatok köreiből szerezte. A Respekt közlése éles reakciókat váltott ki a cseh oldalon, és tovább rontotta az utóbbi időben amúgy is igen feszült cseh-orosz viszonyt.

Amennyiben valóban egy ricinnel ellátott orosz ügynök érkezett volna Csehországba, a cseh biztonsági szolgálatoknak ezt meg kellett volna erősíteniük. Erre eddig nem került sor, én ilyen tájékoztatást nem kaptam” – szögezte le Milos Zeman a közrádióban.

A cseh médiában megjelent értesülések szerint a feltételezett orosz ügynöknek Ondrej Kolár prágai 6. kerületi polgármestert, Zdenek Hríb prágai főpolgármestert és Pavel Novotnyt, Reporyje városrész polgármesterét kellene meggyilkolnia. A három prágai politikus a múlt héten rendőri védelmet kapott.

Kolár „bűne”, hogy elrendelte Ivan Konyev szovjet marsall szobrának eltávolítását egy prágai térről. Konyev irányította  1956-ban a magyar forradalom és szabadságharc vérbe fojtását. A Varsói Szerződés haderejének főparancsnokaként személyesen vezényelte a hírhedt „Forgószél” hadműveletet, a magyar forradalom elleni szovjet beavatkozást. Emellett több cseh forrás úgy tudja, Konyev 1968-ban résztese volt a prágai tavasz leverésének is, és hírszerző akciókban részt véve segítette Csehszlovákia megszállását.

Hríb azzal vívhata ki az oroszok haragját, hogy arról döntött: a 2015-ben meggyilkolt orosz politikusról, Borisz Nyemcovról nevezzék el azt a teret, ahol a prágai orosz nagykövetség áll, míg Novotnyt azért bírálja Moszkva, mert Reporyje központjában emlékművet állíttatott a 2. világháború idején a Harmadik Birodalommal együttműködő, Sztálin ellen küzdő Orosz Felszabadító Hadsereg (ROA) katonáinak, mivel azok a háború végén segítséget nyújtottak a prágai felkelőknek.

A cseh államfő „eltúlzottnak” minősítette, hogy Moszkva büntetőeljárással fenyegette meg a Konyev marsall szobrának eltávolítóit. Szerinte azonban az oroszok csak a „buta” és „jelentéktelen politikusok” cselekedeteire reagáltak.

Zeman a jelenlegi cseh-orosz történelmi vitákkal kapcsolatban azt mondta, szeretné, ha senki sem avatkozna be a cseh belügyekbe. Szerinte ez az Egyesült Államok prágai nagykövetére is vonatkozik, aki a cseh kormány által mérlegelt digitális adó bevezetése kapcsán levelet írt a cseh parlamentnek, ebben diszkriminatívnak nevezte a tervezett adót, s amerikai válaszlépésekkel fenyegette a cseheket.

Tomás Petrícek cseh külügyminiszter kedden a parlamenti alsóházban kijelentette, hogy Csehország szeretné tárgyalások útján rendezni a jelenlegi vitáit Oroszországgal. Hasonló igényt fogalmazott meg korábban Moszkvában az orosz külügyi tárca is.