×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Körülbelül 1500 milliárd euró értékű gazdaságélénkítő csomagra lenne szüksége az uniónak

 

Paolo Gentiloni illetékes uniós biztos szerint körülbelül 1500 milliárd euró értékű gazdaságélénkítő csomag elfogadására lenne szüksége az Európai Uniónak a koronavírus-járvány okozta negatív hatások csillapításához.

Paolo Gentiloni

Paolo Gentiloni, gazdaságpolitikai biztos (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Az EU-tagállamok vezetői múlt heti videokonferenciájukon azzal bízták meg az Európai Bizottságot, hogy május 6-ig terjesszen elő olyan költségvetési javaslatot a 2021-2027 közötti időszakra, amely megfelelő pénzügyi alapot biztosít a gazdaság fellendítésére.

A gazdaságért felelős biztos ezzel kapcsolatosan szerdai lapinterjúban azt mondta a Les Echos című francia lapnak, hogy a felállítani tervezett alap értékének el kell érnie a közösség bruttó hazai termékének (GDP) a 10 százalékát, azaz mintegy 1500 milliárd eurót.

Jelentősen eltérő álláspontot képviselnek a tervezett intézkedéseket illetően az északi és a déli tagállamok kormányai, így egyelőre azt sem tudni, hogy bizonyos gazdaságpolitikai feltételeknek meg kell-e majd felelni ahhoz, hogy hozzá lehessen férni ezen forrásokhoz, vagy hogy lényegében csak visszafizetendő kölcsönökről lesz-e szó.

Egyetértek Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével abban, hogy elegyíteni kell ezt a két megközelítést” – szögezte le Gentiloni, hozzátéve, hogy a hiteleknek nagyon hosszú vagy „örökös” lejáratúnak kell lenniük.

Kiemelte emellett, hogy véleménye szerint nehéz lesz konszenzusra jutni a javaslatcsomag megalkotásakor.

Az ördög a részletekben lakozik” – fogalmazott.

A címlapfotó illusztráció.