A hagyományok tisztelete és a néptánc szeretete ledönti a koronavírus miatt emelt korlátokat

 

Délvidéken a jó hangulat, a humor és a mulatságok mellé finom ételek és italok is társulnak. Egy átlagos évben nincs olyan hétvége, amikor ne találnának maguknak egy jó kis összejövetelt főzőversennyel, néphagyományokkal és nagy nevetésekkel. Ez az év viszont közel sem átlagos.

Ahogy a világ nagy részén, Délvidéken is üresek az utcák, csak az lép ki az ajtaján, akinek ez feltétlenül szükséges. Nincsenek fesztiválok, így a néptáncosoknak és a népzenészeknek sem könnyű. Azért, hogy kicsit oldják a feszült hangulatot, csatlakoztak a Magyar Nemzeti Táncszínház Legényesezz otthon! kihívásához.

Sörfőző Andor néptáncos, az M1 Kárpát-medence című műsorában elmondta, hogy amellett, hogy egy nemes cél mellé álltak, szeretnék felhívni a figyelmet, hogy mindenki maradjon otthon. Hozzátette, ráadásul a humor és a tánc is földobhatja mindennapjainkat.


Sokan csatlakoztak a kihíváshoz, és bár a tálalás elsőre nem mindig tűnik feltétlenül elegánsnak, a videók készítői között többen szerepeltek a Fölszállott a pávában, és meg is nyerték azt a maguk kategóriájában, csak akkor kicsit csinosabban voltak felöltözve.

A népzenét, a táncot szeretni és élni kell, ha van színpad, ha nincs. Az, hogy időnként egy kutya vagy éppen egy kisgyerek beszalad a képbe, csak még ízesebbé teszi a produkciót.

A hagyományok tisztelete és a néptánc szeretete így dönti le a koronavírus által húzott korlátokat. A táncosok az otthonmaradás során felszabaduló energiát pedig a járvány elleni küzdelemben résztvevőknek ajánlják fel.

A címlapfotó illusztráció.