×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Saját gyógyszert fejleszt Kuba a koronavírus ellen

 

Kuba a HIV- és az új koronavírus-fertőzöttek kezelésére használt Kaletra saját változatát próbálja kifejleszteni, a szakemberek szerint az előzetes eredmények „kielégítőek”.

A MedSol kubai generikus gyógyszergyártó cég laboratóriumában folytatott kísérletek egyik vezető szakembere az Agencia Cubana de Noticias (ACN) hírügynökségnek elmondta:

a gyógyszer kubai változatának prototípusa jelenleg a „fejlesztés szakaszában” van.

Hozzátette: már három tesztméretű tétel áll rendelkezésre, megtörtént a laboratóriumi elemzés, ezután hasonlítják majd össze az originális, korábban már engedélyezett gyógyszerrel (referenciakészítménnyel).

A kubai generikum (olyan gyógyszer, amely ugyanazokat az aktív hatóanyagokat és ugyanolyan mennyiségben tartalmazza, mint egy már engedélyezett gyógyszer) létrehozásához azonban a szigetország szakembereinek még át kell hidalniuk néhány alapvető technikai problémát.

Egyelőre ugyanis nem rendelkeznek megfelelő berendezéssel, amely lehetővé tenné a két fő hatóanyagnak, a lopinavirnak és ritonavirnak a fúzióját.

Ha a közép-amerikai kis országnak sikerülne kifejlesztenie saját hazai gyártású gyógyszerét, az az Egyesült Államok részéről továbbra is fennálló kereskedelmi embargó körülményei között jelentős pénz- és időmegtakarítást jelentene számára a koronavírus-fertőzés elleni küzdelemben.

A Kaletra retrovírus-ellenes gyógyszer, amely a proteázgátlónak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik, más vírusellenes készítményekkel kombinálva alkalmazzák.

A gyógyszer a HIV-fertőzésnek a terjedését lassítja a szervezetben, hatóanyagai a lopinavir és a ritonavir. Több országban a Covid-19 fertőzés kezelésére is alkalmazzák.

A címlapfotó illusztráció.