Lemond az idősekről a svéd kormány

 

Svédország már a koronavírus-járvány terjedésének elején is különutas megoldást választott, hiszen nem hozott korlátozó, megelőző intézkedéseket. Egy nemrégiben kiszivárgott levélből pedig az derül ki, hogy a stockholmi Karolinska Intézet egyetemi kórházában veszélyhelyzet esetén nem biztosítanak helyet az intenzív osztályon a nyolcvan év felettieknek, valamint azoknak a hetven év felettieknek, akik szív-, tüdő- vagy vesebetegek, és azoknak a hatvan éven felülieknek sem, akik ezek közül két vagy három betegségben is szenvednek.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/AP/TT Hírügynökség/Anders Wiklund)

Lemond az idősekről a svéd kormány. Egy kiszivárgott levélből ugyanis az derül ki, hogy a stockholmi Karolinska Intézet egyetemi kórházában veszélyhelyzet esetén nem biztosítanak helyet az intenzív osztályon a nyolcvan év felettieknek, valamint azoknak a hetven év felettieknek, akik szív-, tüdő- vagy vesebetegek, és azoknak a hatvan éven felülieknek sem, akik ezek közül két vagy három betegségben is szenvednek. A külpolitikai szakértő szerint ezzel a baloldali svéd kormány súlyos döntést hozott.


Svédország különutas megoldást választott

Szabó Dávid külpolitikai szakértő az M1 Unió 27 című műsorában elmondta, a svéd intézet döntése halálos ítéletet jelent azoknak az embereknek, akik a legsérülékenyebbek a koronavírus-fertőzéssel szemben.

A Stefan Löfven vezette svéd kormány már hetekkel ezelőtt úgy döntött, hogy különutas megoldást választ a vírus elleni védekezésben, és mivel úgy mérte fel, hogy az ország egészségügyi ellátórendszere elég felkészült,

nem vezetett be korlátozásokat, hogy minél többen kapják el a vírust,

és váljanak immunissá anélkül, hogy súlyosan megbetegednének.

Ezt az elméletet azonban számos szakértő bírálta, mert nincs arra tudományos bizonyíték, hogy a fertőzéstől tényleg kialakul az immunitás, illetve, ha mégis így van, akkor sem tudni, milyen távon.

Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója úgy véli, Svédország nem vette, illetve még most sem veszi komolyan a koronavírus terjedését. Már a vírus terjedésének legelején úgy gondolták, érdemes a társadalom nagy részének megfertőződnie, mivel így el lehet érni a tömeges immunitást.

A tömeges immunitás elméletének lényege, hogy egyszerre minél többen fertőződjenek meg, így pár hét alatt a társadalom többsége kigyógyul a vírusból, immunissá válik.

Szabó Dávid külpolitikai szakértő kiemelte, vita van arról, hogy Svédország sajátos és „az autópályán mindenkivel szemben kormányzó, mindenkivel szemben haladó” különutas járványkezelő politikája egy teljesen felelőtlen, eszement hazárdjáték, vagy pedig éppenséggel egy tudományos alapú és megfontolt, „már megint nekik volt igazuk” típusú válságkezelés.

Svédországot nem, Magyarországot bírálták 

A svéd eljárást azonban egyetlen másik állam sem merte megkockáztatni, hiszen ez a módszer rendkívüli terhelést jelent az egészségügyi ellátórendszernek. „A svédek mégis emellett döntöttek, közben pedig az Európai Unióban Magyarországot bírálták a különleges jogrend miatti szabályozásáért” – emlékeztetett Palócz André, a Századvég vezető elemzője.

Hozzátette, amíg

Európában több országot, így például Magyarországot is a különleges jogrenddel kapcsolatos intézkedései miatt kritizálták, addig a svédországi különleges eljárásrendet, amelyet egy kórházban vezettek be, nem.

Az eljárás egyértelműen azt mutatja, hogy Svédországban nem egyformán kezelik a saját állampolgáraikat.

Politikai kockázata is van a döntésnek

Hogy a baloldali svéd kormány járványkezelési módszere sikerrel jár-e, azt az idő dönti csak el – vélik a szakértők. Azonban Törcsi Péter szerint a svéd kormány döntésének nemcsak erkölcsi, hanem politikai kockázata is van. Szerinte

óriási kockázatnak vannak kitéve Svédországban az idős emberek.

Hozzátette, ha lemondanak az országban az idős embereknek a kezeléséről és az életük megmentéséről, az egy drasztikus és komoly döntést jelent a kormányzat és az egészségügyi ellátórendszer számára is. Ha egy kormány engedi azt, hogy az idős emberek belehaljanak a koronavírus-fertőzésbe, annak politikai következményei is lehetnek.

A skandináv államok közül Svédországban a legmagasabb az egymillió főre jutó halottak száma. Az európai uniós átlagot tekintve április közepéig Svédország a hetedik helyen áll a halálozási statisztikában.

A címlapfotó illusztráció.