Hekkerek használják ki a világjárványt, figyelmeztet a Google

 

A Google internetes keresőfelületet veszélyelemző csoportja arra figyelmeztetett szerdán, hogy számítógépes kalózok, köztük egyes kormányok által támogatott hekkercsoportok kibertámadások végrehajtására használják a koronavírus okozta világjárványt.

A keresőmotor szakértői szerint a hekkerek gyakran alkalmat látnak a válságokban támadásaik kivitelezésére, és ez alól nem kivétel a koronavírus okozta mostani világjárvány sem. A kiberbűnözők megpróbálják kihasználni az internetes felhasználók járvány miatti aggodalmait, hogy adathalász-támadásokat indítsanak és vírusokat terjesszenek.

A Google különféle internetes kalózakciókat észlelt, előfordult például, hogy a kiberbűnözők hamis adománygyűjtő akciókat indítottak jótékonysági és nem kormányzati szervezetek javára, vagy hamis üzeneteket küldtek a munkaadók nevében a járvány miatt otthon dolgozó felhasználóknak.


Észlelt olyat is, hogy hivatalos szervek vagy egészségügyi szervezetek internetes oldalaira hasonlító honlapokat hoztak létre, de az is gyakran előfordult, hogy a hekkerek egészségügyi szervezetek alkalmazottjainak adva ki magukat próbálták rávenni a felhasználókat kártékony programok letöltésére.

A Google szerint csak április folyamán naponta átlagban 18 millió, koronavírussal foglalkozó kártékony vagy adathalász elektronikus levél ment keresztül a Google ingyenes webmailjén, a gmailen, illetve 240 millió kéretlen reklámot szűrtek ki.

A Google tíznél több olyan, kormányok támogatását élvező hekkercsoportra derített fényt, amely a COVID – 19-el kapcsolatos témákat használt „csaléteknek” támadások végrehajtásához. A vállalat nem részletezte, hogy mely országok kormányairól van szó.

A címlapfotó illusztráció.