×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

EP-elnök: Szolidaritáson alapuló új Marshall-tervre van szükség

 

A szolidaritás szellemében fogant új Marshall-tervre van szükségünk, amelyet Európa finanszíroz – jelentette ki David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke az európai uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőinek videokonferencia keretében csütörtök délután megkezdődött csúcstalálkozója résztvevőihez intézett beszédében.

Az egynapos csúcstalálkozón arról tárgyalnak, hogy a koronavírus-járvány okozta válságot követően miként indítsák újra a gazdaságot.

Az EP elnöke elmondta, az unió felelőssége, hogy gyorsan választ adjon a járványra, és minden lehetséges eszközt ki kell használni a válsághelyzet orvoslására.

Az újjáépítési tervvel kapcsolatban hozzátette, hogy együttes erőfeszítések szükségek, mivel több EU-tagország a költségvetési hiány növelése nélkül nem tudja megtenni a gazdasági helyreállításhoz szükséges lépéseket.

Sassoli hangsúlyozta, az Európai Parlament támogatja, hogy kötvényeket bocsássanak ki a gazdaság helyreállításának finanszírozására.

Már több nagyratörő javaslatot letettünk az asztalra, de azt hiszem, az állam- és kormányfőknek ma még ambiciózusabbnak kell lenniük”– tette hozzá.

Az EU tagországainak vezetői a csütörtöki videokonferencia keretében többek között a koronavírus-járvány megfékezésére hozott rendkívüli intézkedések fokozatos feloldására irányuló közös európai ütemterv kidolgozásáról is tárgyalnak.