Második napja tartanak a zavargások Franciaországban

 

Egyre több országban okoznak feszültséget a járvány miatt bevezetett korlátozások. Romániában a hétvégén volt, ahol csak figyelmeztető lövésekkel tudták megfékezni a rendbontókat. Közben több nyugat-európai nagyvárosban – ahogy máskor is – a bevándorlónegyedek no-go zonáiban a legnehezebb betartani a rendet – hangzott el az M1 Híradójában.

Már második napja tartanak a zavargások Franciaországban, keddre virradóra már egy rendőrörsöt is megtámadtak. Az összecsapások még hétfő hajnalban kezdődtek. Randalírozó fiatalok dühödten törtek zúztak mindent, ami az útjukba került. Úgy gyülekeztek nagyobb csoportokban, hogy a francia fővárosban érvényben lévő szigorú távolságtartás és kijárási tilalom szabályait egyáltalán nem vették figyelembe.

Nemcsak itt voltak zavargások Párizsban. Egy másik külvárosi negyedben is


tűzijátékot lőttek a rendőrökre az ott élők, így tiltakozva az ellen, hogy a rendőrség túl szigorúan betartatja a kijárási tilalmat.

A rendbontás már szombaton elkezdődött, miután egy motoros megsérült egy rendőri igazoltatáskor.

Egy másik kerületben, ahol szintén főleg bevándorlók élnek, hasonló támadások történtek, ott is tűzijátékokkal, petárdákkal lőtték a rendőröket. Volt, ahol szemeteskukákat és autókat is megrongáltak, így tiltakozva a jelentős rendőri jelenlét miatt. Több embert letartóztattak.

Olaszországban, a szigorú kijárási tilalom ellenére az utcán támadt a rendőrökre egy fiatalokból álló banda Torinóban. A rendőrséget egy idős nő riasztotta, akinek a banda tagjai kitépték a nyakából az arany nyakláncát. A rendőrség verekedés után több rendbontót előállított.

Az Olaszország Fivérei párt torinói képviselője az Il Giornale beszámolója szerint azt mondta:

„Torino egy ketyegő bomba, amely bármikor felrobbanhat.

Valakik arra törekszenek, hogy irányításuk alá vonják az illegális utcai kereskedelmet. Ezért támadtak rendőrökre a nyílt utcán, akik megpróbálták fenntartani a rendet az Aurora városrészben, ahol napok óta illegális migránsok randalíroznak”.

Románia több megyéjében is a kijárási tilalom miatt szabadultak el az indulatok. Brassó megyében, Bukarestben és Plojestiben is tömegverekedéshez riasztották a hatóságokat. Sokan ugyanis megszegték a korlátozásokat, és összecsaptak a szabályokat betartató rendőrökkel.

A címlapfotó illusztráció.