×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A több száz áldozatra emlékeztek a Srí Lanka-i merényletek évfordulóján

 

Az egy évvel ezelőtt, tavaly húsvétvasárnap elkövetett iszlamista merényletsorozat áldozatairól emlékeztek meg kedden a Srí Lanka-iak, de a járványügyi kijárási korlátozás miatt mindenki a saját otthonában.

A katuvapitija-i Szent Sebestyén-templom elleni támadásban elhunyt családtagjainak sírjai előtt áll egy gyászoló 2020. április 21-én, a Srí Lanka-i húsvéti merényletek első évfordulóján (Fotó: MTI/EPA/Chamila Karunarathne)

Malcolm Randzsith bíboros, Colombo érseke, a helyi katolikus egyház feje arra kérte a papokat és a híveket, hogy gyújtsanak gyertyát és imádkozzanak az áldozatokért, a szinte egyidejű támadások időpontjában pedig szólaljanak meg a harangok, és mindenki kétperces csenddel emlékezzen.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ihletésére két helyi szélsőséges csoport hat helyen – két katolikus és egy protestáns templomban, valamint három szállodában – hajtott végre öngyilkos merényleteket a húsvétvasárnapi misék, illetve istentisztelet idején szinte egy időben. A robbanásoknak legkevesebb 260 halálos és csaknem 600 sebesült áldozata volt.

Az évfordulóra számos nyilvános megemlékezést terveztek, de ezeket mind le kellett mondani a kijárási korlátozások miatt.

A rendőrségi nyomozással párhuzamosan a kormány egy elnöki bizottságot is kinevezett a merényletsorozat körülményeinek felderítésére, mert helyi rendőri vezetők ellen is folyik nyomozás amiatt, hogy nem vették figyelembe a tervezett merényletekre figyelmeztető jelzéseket. Mindazonáltal általában a Srí Lanka-i hatóságokat is vádolják ezzel, Maithripala Sziriszena akkori elnök kormányával együtt. Eljárás a volt belügyi államtitkár és a volt rendőrfőkapitány ellen folyik. Az ősszel elnökválasztást tartottak az országban, és Gotabaja Radzsapaksze lett az államfő. Azóta a parlament még azzal is megvádolta Sziriszenát, hogy „aktívan akadályozta” a nemzetbiztonsági szervek munkáját.

Az ügyben több mint 200 ember van őrizetben a támadások kitervelésében vagy végrehajtásában való részvétel gyanújával. A rendőrség április elején letartóztatta egy volt miniszter fivérét és egy ügyvédet azzal a gyanúval, hogy közvetlen kapcsolatban álltak a merénylőkkel.

Hálásak vagyunk azoknak a baráti nemzeteknek, amelyek nagylelkűen többször is tájékoztattak bennünket a tervezett támadásokról, de politikai vezetőink ezeket sajnos nem vették komolyan” – jelentette ki kedden Randzsith bíboros. Márciusban arra panaszkodott, hogy még mindig nem vontak felelősségre egyetlen volt kormánytagot sem.

A szigetországban április 25-én parlamenti választásokat tartanak.