×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Környezetvédők: nem kell feltétel nélkül támogatni a légitársaságokat

 

Több mint kétszázötven szakszervezet és környezetvédelmi csoport ellenezte nyílt levélben a repülőipar megsegítésének jelenlegi terveit. A Stay Grounded-csoport szerint elérkezett az idő a légi közlekedési ágazat megreformálására.

 

(Fotó: MTI)

Régóta fennálló szerződésének köszönhetően a nemzetközi légi közlekedési ágazat eddig nagyrészt saját szabályzási rendszere alapján működött. A kampány résztvevői szerint ennek meg kell változnia, amikor a cégek újabb kedvezményeket kérnek a kormányoktól – írta a BBC.

A nyílt levélben a csoport megköveteli, hogy minden, a légitársaságok megsegítésére szánt támogatás a jobb munkakörülmények megteremtése és a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében történjen.

A Stay Grounded nevű csoport szóvivője, Magdalena Heuwieser elmondta:

a légi közlekedési ágazat évtizedekig elkerülte a jelentős hozzájárulást a globális éghajlati célokhoz.

A légitársaságok, a repülőterek és a repülőgépgyártók most óriási, feltétel nélküli támogatásokat követelnek az adófizetők pénzéből. Nem hagyhatjuk, hogy a légi közlekedési ágazat a virágzó időszakokban privatizálja a jövedelmet, de amikor rosszabbra fordulnak a dolgok, akkor a közösséggel fizettesse meg a veszteségeit” – hangsúlyozta Heuwieser.

Az IATA szerint támogatás nélkül több ezer munkahely kerül veszélybe

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) „agresszív” globális kampányt folytat, amelynek célja a kormányzatok rábeszélése olyan intézkedések bevezetésére, amelyek enyhítik a légitársaságok vírushelyzet okozta válságát.

A IATA az összes díj és adó azonnali csökkentését, illetve a díjak és adók tervezett emelésének 6–12 hónapos elhalasztását kéri. Emellett egy alap létrehozását is szorgalmazza, mely a légitársaságok útvonalainak újraindítását vagy fenntartását segítené elő.

A szövetség azt állítja, hogy az intézkedések nélkül sok társaság csődbe fog menni, ami a légi útvonalak csökkenéséhez, a gazdaság hanyatlásához, valamint több ezer munkahely megszűnéséhez vezethet.

A kormányok komoly döntés előtt állnak

A Stay Grounded-csoportnak egészen más elképzelései vannak arról, miként lábalhat ki az ágazat sikeresen a válságból.

A részvényesek helyett a munkavállalók védelmére kíván összpontosítani.

A légi közlekedés iránti igény szabályozásával köteleznék a vállalkozásokat a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, mellyel szerintük az alacsony szén-dioxid-kibocsátású alternatívákat, például a vasúti utazást erősítenék. Mindemellett kerozinadót és progresszív illetékeket is kivetnének a magas útvonalszámú légitársaságokra.

Noha az azonnali egészségügyi fenyegetés idején joggal összpontosítunk az életmentésre, a kormányaink komoly döntés előtt állnak: feltétel nélkül átadhatják az adófizetők pénzét a társaságoknak, vagy megragadhatják a lehetőséget egy olyan gazdaság felépítésére, amely nem káros az emberekre vagy a bolygóra nézve” – közölte Pablo Muñoz, az Ökológusok Akcióban (Ecologistas en Acción) spanyol szervezet tagja.

A címlapfotó illusztráció.