Meghalt a nigériai elnök megfertőződött kabinetfőnöke

 

Meghalt Muhammadu Buhari nigériai elnök kabinetfőnöke és legfőbb tanácsadója, miután megfertőződött a koronavírussal – jelentette be az államfői hivatal szombaton.

A közlemény szerint a hetvenes éveiben járó Abba Kyari pénteken hunyt el. Március végén, németországi útját követően derült ki, hogy elkapta a koronavírust. Nigériában eddig ő volt a legmagasabb rangú tisztségviselő, aki a SARS-CoV-2 áldozatává vált, amely hivatalos adatok szerint 493 embert fertőzött meg a nyugat-afrikai országban és 17 életet követelt.

Nigéria  járványügyi szempontból veszélyeztetettnek számít

Buharit a kabinetfőnökön keresztül lehetett csak elérni, aki az elnöki hivatal összes fontos ülésén jelen volt.

A nigériai hatóságok a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében kijárási korlátozásokat vezettek be Lagosban és a fővárosban, Abujában, valamint több szakaszon lezárták az ország határait.

 

Afrika legnépesebb országában 200 millióan élnek. Nigéria omladozó egészségügyi rendszere és a magas népsűrűség miatt járványügyi szempontból veszélyeztetettnek számít.

A kontinensen 51 százalékkal nőtt a koronavírusos esetek száma

A kontinensen eddig több mint ezren vesztették életüket a koronavírus miatt az afrikai betegségmegelőző központ szombati adatai szerint. Afrika 54 országából 52-ben megjelent a kórokozó, a regisztrált fertőzések száma csaknem húszezer.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken tájékoztatott, hogy a kontinensen 51 százalékkal nőtt a koronavírusos esetek és 60 százalékkal a halálos áldozatok száma. A világszervezet megjegyezte, hogy a valós számok jóval magasabbak lehetnek, mint a hivatalosak, mert a helyi hatóságok ritkán tesztelnek.

A címlapfotó illusztráció.