Ausztriában enyhítenének a kórházakkal kapcsolatos óvintézkedéseken

 

A koronavírus-járvánnyal összefüggő óvintézkedések enyhítése kapcsán a kórházakkal összefüggő óvintézkedéseket is fokozatosan enyhíteni kell – közölte Rudolf Anschober egészségügyi miniszter pénteken egy bécsi sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kórházi ágyak felszabadítására irányuló korábbi intézkedések helyesek voltak.

„Elsődleges fontosságú” az egészségügyi rendszer védelme, ezért a kórházak lépésről lépésre történő megnyitását „regionálisan differenciáltan” kell végrehajtani – jelentette ki Anschober. Az egészségügyi miniszter emlékeztetett, hogy március 12-én tettek javaslatot a tervezett műtétek elhalasztására, annak érdekében, hogy az intézmények fogadni tudják az újabb koronavírusos betegeket.

Hangsúlyozta: „fontos és helyes döntés” volt, mivel ezáltal a kórházakban jelentős kapacitás szabadult fel. Ügyelni kell ugyanakkor arra, hogy a kórházak továbbra is elegendő tartalék férőhellyel rendelkezzenek – szögezte le.

Michael Binder, a bécsi kórházszövetség orvos-igazgatója (KAV), aki egyben a Koronavírus-Munkacsoport (Coronavirus-Taskforce) tanácsadó stábjának tagja, arról tájékoztatott: minden egyes intézmény tervet dolgoz ki arra vonatkozóan, hogyan térhetnek vissza a „normális” működéshez.

Hozzátette: ez egyebek mellett azt jelenti, hogy a kórházakban az akut műtétek mellett ismét végezni kell a korábban tervezett műtéteket is.

Hangsúlyozta ugyanakkor: ügyelni kell arra, hogy a páciensek ne vigyék be a kórházak épületébe a koronavírust, éppen ezért a beteg csak azt követően kerülhet be az adott osztályra, ha koronavírus-tesztje negatív lett. Arról is beszélt, hogy a sürgősségi esetek kivételt jelentenek; nekik nem kell várniuk a koronavírus-teszt eredményére, bár az nem kizárt, hogy nekik is a korábbinál hosszabb várakozási idővel kell számolniuk.

Herwig Ostermann, az osztrák egészségügyi kutatóintézet (Gesundheit Österreich GmbH) igazgatója szerint folytatódik a kedvező tendencia: az elkövetkező időszakban a fertőzöttek száma naponta százzal fog emelkedni; és április végéig megközelítőleg fél ezren szorulnak majd kórházi kezelésre.

Ausztriában eddig 14 566 ember koronavírus-tesztje lett pozitív; az elmúlt 24 órában 114 új esetet diagnosztizáltak. A gyógyultak száma csütörtök óta 8986-ról 9 704-ra nőtt (718 fő); a halottak száma pedig 410-ről 431-re emelkedett. Folyamatosan csökken ugyanakkor azoknak a száma, akik kórházi kezelésre szorulnak; ők tegnap óta 58-cal lettek kevesebben, az intenzív osztályról pedig 11 beteget engedtek ki.