×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ukrajnában továbbra is gyors ütemben terjed a fertőzés

 

Ukrajnában hétfőről keddre az igazolt fertőzöttek száma 270 új esettel 3372-re, a betegségben elhunytak száma öt újabb halálos áldozattal 98-ra nőtt – közölte az egészségügyi minisztérium. A betegségből eddig 119-en gyógyultak fel.

Kenyérbolt Ungváron 2020. április 11-én délelőtt (Fotó: MTI/Nemes János)

A kijevi városvezetés úgy tájékoztatta az Ukrajinszka Pravda hírportált, hogy eddig három ortodox szerzetes halt bele a betegségbe a fővárosban, ketten a Pecserszka Lavrában, egy pedig a Pocsajivi Lavrában. Mindkét kolostor- és templomkomplexum az egyházegyesítés után továbbra is a Moszkvához hű ukrán ortodox egyházi „szárnyhoz” tartozik. A Pecserszka Lavrát hétfőn karantén alá vonták, miután lakói közül már több mint 90-nél igazolták a koronavírus-fertőzést, köztük vezetőjüknél, Pavlo metropolitánál, akit jelenleg kórházban ápolnak.

Viktor Ljasko egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos az ICTV televízió műsorában közölte, hogy ismét be akarja záratni a piacokat, amelyeknek a karantén alatti működését március 31-én engedélyezték. Mint mondta, akkor azért döntött a kormányzat a piacok újranyitása mellett, hogy legyen az embereknek lehetőségük a szupermarketeknél olcsóbban élelmiszereket vásárolni.

Sokan visszaéltek azonban a lehetőséggel, és tömegesen sértették meg a karanténszabályokat a piacokon – szögezte le.

Közben a Rejting neves ukrán szociológiai csoport kedden közzétett, friss felméréséből kiderült, hogy az elmúlt két hétben 7-ről 15 százalékra nőtt azok aránya, akik túl szigorúnak tartják az Ukrajnában bevezetett karanténintézkedéseket. Emellett 28-ról 17 százalékra csökken azoknak az aránya, akik szerint enyhék a korlátozások. Az intézkedéseket a megkérdezettek 61 százaléka nevezte megfelelőeknek.