×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Srí Lankán már mintegy 26 ezer embert tartóztattak le

 

Srí Lankán már mintegy 26 ezer embert tartóztattak le, amiért megszegte a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott szabályokat. Litvániában 15 ezer autóst fordított vissza a rendőrség húsvétkor ugyanezért.

A Srí Lanka-i rendőrség keddi közlése szerint csupán az utóbbi 24 óra alatt 1600 ember került rács mögé, mert nem tartotta be a március 20-a óta érvényben lévő kijárási tilalmat: indokolatlanul ténfergett az utcán, nem kellő okkal autózott, társasággal időzött közterületen, vagy szeszes italt ivott. A 26 ezer letartóztatáson kívül a rendőrség elkobozott 6700 gépjárművet.

A szigetországban a minap pár órára feloldották – területenként nem egyszerre – a tilalmat, hogy a lakosság tudjon magának élelmiszert és alapvető termékeket vásárolni.

A 22 millió lakosú Srí Lankán a legutóbbi adatok szerint eddig mindössze 218-an fertőződtek meg bizonyítottan koronavírustól, közülük 59-en már meggyógyultak. Vasárnapi közlés szerint a kór hét emberrel végzett.

Litvániában is szorgos volt a rendőrség húsvét napjaiban. Mintegy 300 úttorlaszt állítottak fel, és péntektől hétfőig 100 ezer autóst állítottak meg ellenőrzés végett.

Amellett, hogy 15 ezret visszafordítottak, 231-et meg is büntettek 500-500 euróra (175 ezer forintnyi összegre) – közölte kedden sajtótájékoztatón a rendőrség.

Mivel a közlekedés korlátozása nem vonatkozott az élelmiszerfuvarokra, akadt olyan autós, aki azt mondta, pizzarakománya van, ám egyetlen szelet sem volt autójában.

Egy másik azzal próbált tovább jutni, hogy a kordonon túl lakik egészen közel, ám nem tudott megnevezni egyetlen boltot, vagy nevezetességet sem a környéken.  Keddi adatok szerint a 2,8 millió lakosú balti államban 1070-en fertőződtek meg eddig biztosan koronavírustól, és 24 haltak bele.