×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Karantén alá helyeztek egy bolgár falut egy klinikáról megszökött fertőzött miatt

 

Kéthetes karantén alá helyeztek kedden Bulgáriában egy falut egy klinikáról megszökött koronavírussal fertőzött férfi miatt.

Az 58 éves vírusfertőzött, súlyosan cukorbeteg férfi a dél-bulgáriai Sztara Zagora városának kórházából szökött meg, majd taxival hazavitette magát szülőfalujába, a mintegy 30 kilométerre lévő Panicserevóba – közölte a bTV bolgár hírtelevízió.

Kiril Ananiev bolgár egészségügyi miniszter kedden azonnali hatállyal vesztegzár alá helyezte a települést. Rendőrök a lakásán találták meg a férfit, akit mentővel visszaszállítottak a városi klinikára.

A közszolgálati rádió beszámolója szerint a taxisofőrt is megtalálták. A faluban korábban már négy ember vírustesztje lett pozitív és kilenc embert helyeztek házi karantén alá.

A mintegy hétmillió lakosú Bulgáriában eddig 713 fertőzöttet azonosítottak, közülük 35-en meghaltak és 81-en meggyógyultak.

A járvány tetőzését szakemberek az április 19-i ortodox húsvétot követően várják. A bolgár templomok az ünnepek idején nyitva tartanak, de egészségügyi óvintézkedéseket kell foganatosítaniuk, a papoknak és híveknek pedig kötelező a szájmaszk viselése.

A kormány azonban már virágvasárnap otthonmaradásra intette az embereket, a felhívásnak pedig a többség eleget is tett. Bulgáriában május 13-ig egészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek.