Cáfolták a migránsok hajótöréséről szóló értesülést

 

Cáfolta hétfőn az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) és az olasz parti őrség a Sea-Watch német civilszervezet korábbi értesülését arról, hogy hajótörést szenvedett és vízbe fulladhatott több migráns Líbia és Málta között. A máltai hatóságok hétfőn kikötési engedélyt adtak egy civil hajónak.

Az ANSA olasz hírügynökség a Frontexre hivatkozva közölte, hogy az uniós ügynökség egyik repülőgépe által készített felvételen egy üresen sodródó gumicsónak látható, amelyet a líbiai parti őrség sorsára hagyott, amikor fedélzetére vette és biztonságba vitte a rajta tartózkodó embereket egy utóbbi napokban végrehajtott műveletben. Hozzátette: a térségben nem láttak holttesteket vagy egyéb törmeléket, ami hajótörésre utalt volna.

A Frontex felderítő repülőgépei pénteken négy migránscsónakot észleltek a Földközi-tengeren. Kettő ezek közül már megérkezett Szicíliára, a másik kettő máltai felségvizeken hajózik. Az utóbbi két jármű egyikének 47 utasát már felvette az Aita Mari civil hajó – fűzte hozzá a Frontex.

A vallettai hatóságok hétfőn kikötési engedélyt adtak az Aita Marinak, bár elvileg a koronavírus-járvány miatt Olaszországhoz hasonlóan Málta sem fogad kikötőiben menedékkérőkkel érkező hajókat. A hajót üzemeltető Salvamento Maritimo Humanitario spanyol civilszervezet Twitter-üzenetben tudatta: máltai orvoscsapat érkezik majd a fedélzetre a migránsok kivizsgálására.

A Sea-Watch német civilszervezet vasárnap közölte, hogy több menedékkérő vízbe fulladhatott, mert felborult a gumicsónakjuk. Twitter-üzenetében a Sea-Watch arról számolt be, hogy szombat óta 259 illegális bevándorlót szállító négy csónak sodródott a tengeren, ezek egyike balesetet szenvedett.

A címlapfotó illusztráció.