Ennél jobb lehetőség nem lesz az illegális bevándorlók kiutasítására a szakértő szerint

 

Európában rengeteg emberrel szemben van érvényes a kitoloncolási végzés, mégsem kerülnek erre a sorsra. A földön vannak a repülőgépek, tehát ennél „jobb lehetőség” nem lesz arra, hogy az illegális bevándorlókat visszavigyék, mert egyébként Európából nem lehet őket kiutasítani – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma Este című műsorában.


Az AIDS-nél lehetett védekezni, a jelenlegi helyzetben a védekezés reménytelen. Teljesen mindegy, hogy valaki szegény vagy gazdag, egyetlen fontos szempont van, hogy hány éves. Az időseket sokkal jobban sújtja ez a vírus” – fogalmazott Nógrádi György, amikor a koronavírust hasonlította az eddigi súlyos járványbetegségekhez.


Hozzátette: A korábbi járványok esetében, melyek 100–200–300 évvel ezelőtt voltak, a spanyolnáthától kezdve a pestisen át a koleráig, nem létezett ilyen a globalizáció. A fertőzés az egyik földrészről nehezebben érte el a másikat, most ez pillanatok alatt megy.

„Amikor Vuhanban a vírus tombolt, az amerikaiak közzé tettek egy becslést, hogy a világon 200 ezer fertőzött lesz. Mindenki mosolygott ezen a számon. Jelenleg a fertőzöttek száma túllépte a másfélmilliót, és sajnos senki sem tudja, hol lesz ennek a vége” – emelte ki

Nógrádi György elmondta: most a biztonság fölértékelődik, és fontosabbá válik, mint az emberi jogok. „Nagyon sok minden változni fog. Jelenleg napi 30–40 konfliktus zajlik globálisan, és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban két–három olyan hely van a világban, ahol azt mondhatjuk, hogy talán most ideiglenesen véget érnek ezek” – tette hozzá.

Az Egyesült Államokat a járvány több szempontból is sújtja

A biztonságpolitikai szakértő kifejtette, hogy az Egyesült Államokat a járvány több szempontból is sújtja.

Egyrészt, a jelenlegi helyzetben a legtöbb haláleset az Egyesült Államokban történik. A napi több mint kétezer, katasztrofális adat. Másrészt, novemberben lesz az amerikai elnökválasztás, amit alapvetően fog befolyásolni a vírus. Harmadrészt azt is fontos felismerni, hogy az Egyesült Államokban a lakosság jelentős részének nincs egészségügyi biztosítása. Nagyon nehéz helyzetben vannak” – hangsúlyozta.

A járvány gazdasági hatásairól hozzátette: a mostani előrejelzések szerint az Egyesült Államokban a GDP 10 százalékát áldozzák arra, hogy megállítsák a betegség gazdasági következményeit.

Úgy számolnak, hogy a végén 15 millió munkanélküli lesz.

A globalizált világban pillanatok alatt minden változik. Kína még belement ebbe a járványba és viszonylag gyorsan kijött belőle. A kérdés az, hogy a három globális játékos, az Egyesült Államok, Kína és Oroszország, miként fog hatni egymásra. Először fordult elő a történelemben, hogy tavaly ezerrel több újdonságot jelentettek be a kínaiak, mint az amerikaiak. A high-tech néhány területén átvették a vezetést, ami nagy mértékben befolyásolhatja az amerikai átlagembereket és a választásokat” – fogalmazott.

Hozzátette: a döntő tényező az lesz, hogy a novemberi amerikai elnökválasztást ki nyeri meg. Ha Trump, akkor a politikája, az összes ellentmondásával együtt folytatódni fog. Ha demokrata vezetés jön, annak nagyon komoly súlya lesz az egész politikára, ami Európában folyik.

Nem lesz ennél jobb alkalom az illegális bevándorlók kiutasítására

Donald Trump amerikai elnök a hónap végéig adott határidőt Mike Pompeo külügyminiszternek arra, hogy kitoloncolja azokat a nem amerikai állampolgárokat, akik bármilyen szabályszegést elkövetnek. Ha a származási ország nem fogadja vissza őket, akkor azonnal elrendelik a vízummentesség megszüntetését. Nógrádi György szerint Európában is szükség lenne hasonló intézkedésre.

Amit most Trump csinál, azt jelenti, hogy azokat az embereket, akik törvénytelenül vannak az Egyesült Államokban, akik törvényt sértenek, azokat ki kell toloncolni. Első lépésként, ha az illetőt az országa nem hajlandó visszafogadni, akkor eltörlik a vízumkedvezményeket. A következő lépcsőfok, bár még nem mondta Trump, teljesen nyilvánvaló: gazdasági lépéseket fognak az illető országokkal szemben alkalmazni” – emelte ki.

A biztonságpolitikai szakértő jelezte, hogy Európában rengeteg emberrel szemben van érvényes kiutasítási végzés, mégsem hajtják végre a kitoloncolásokat.

A földön vannak a repülőgépek, tehát ennél „jobb lehetőség” nem lesz, hogy ezeket az embereket Észak-Afrikába, a Közel-Keletre és a világ egyéb részeire visszavigyék, mert egyébként Európából nem lehet őket kiutasítani” – hangsúlyozta.

Nem romlott annyira a helyzet, mint azt néhány ország várta

„Üdvözítő hír volt a héten, hogy Spanyolországban és Olaszországban lassult a járvány terjedése, és haladást értek el Svájcban, Ausztriában és Németországban is” – mondta Nógrádi György.

Kiemelte: a helyzet nem romlott annyira, mint néhány ország várta, a javulás nézőpont dolga: attól függ, hogyan játszunk a számokkal. A németeknél már 17,5 nap, amíg megduplázódik a betegek száma, ezért úgy érzik, hogy a válság csúcsán túl vannak.

„Remélhetőleg Európa jelentős része is hamarosan el fog ide jutni” – mondta a szakértő.

A rossz hír az, hogy Európa nem tudott megállapodni abban, hogy a déli államoknak milyen pénzügyi támogatást ad. A dél-európai országok, elsősorban Olaszország, azt szeretnék elérni, hogy egy olyan összeget kapjanak, amit bármire felhasználhatnak. Ezt az EU skandináv, Benelux, német, osztrák tagjai nem fogadják el” – fogalmazott Nógrádi György.

Hozzátette: a déli államok másik igénye, hogy egy olyan hitelt kapjanak, melyet, ha nem tudnak visszafizetni, akkor az Európai Unió garantálja a visszafizetést. Erről sem tudtak megállapodni, az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte szerint a kérdésre még húsvét után visszatérnek.

A címlapfotó illusztráció.