Egy másik hajón kell kéthetes karanténba vonulniuk az Alan Kurdi civilhajón lévő migránsoknak

 

Egy másik hajóra átszállva kell a koronavírus-járvány miatt kéthetes karanténba vonulniuk a német Sea-Eye nem kormányzati szervezet (NGO) által üzemeltetett Alan Kurdi hajón lévő 156 migránsnak – közölte vasárnap az olasz polgári védelmi hatóság vezetője.

Angelo Borrelli kijelentette, hogy a migránsok nem szállhatnak partra olasz kikötőben, de Olaszország biztosít egy hajót, amelyek fedélzetén az olasz vöröskereszt megfigyelése alatt a migránsokat elkülönítik.

Az olasz közlekedési minisztérium szerint az utasok átszállása a következő órákban megtörténik, míg a parti őrség technikai segítséget nyújt a művelethez.


Gorden Isler, a Sea-Eye szóvivője üdvözölte az olasz hatóságok döntését. Az egyelőre nem világos, hogy a menedékkérők a kéthetes vesztegzárat követően hol léphetnek partra.

A koronavírus-járvány miatt sem Olaszország, sem Málta nem fogad kikötőiben menedékkérőkkel érkező hajókat.

Az Alan Kurdi jelenleg nemzetközi vizeken hajózik Szicíliától nyugatra. Ez az egyetlen magánkézben lévő hajó, amely Líbia partjainál járőrőz. A menedékkérők csoportját hétfőn vette fedélzetére, a migránsok egyikét az olasz parti őrség – egészségügyi okokból – már korábban átvette egyik hajójára.

A Sea-Watch német civilszervezet vasárnap közölte, hogy több menedékkérő vízbe fulladhatott Líbia és Málta között, mert felborult a gumicsónakjuk. Twitter-üzenetében a Sea-Watch arról számolt be, hogy szombat óta 259 illegális bevándorlót szállító négy csónak sodródott a tengeren, ezek egyike balesetet szenvedett. A halálos áldozatok számát egyelőre nem tudni.

A címlapfotó illusztráció.