×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Negyedmillió aláírást gyűjtött már a Székely Nemzeti Tanács

 

Meghaladta a negyedmilliót a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésének támogatására összegyűlt aláírások száma, az SZNT a koronavírus-járvány miatt meghosszabbítaná a gyűjtés idejét – mondta a szervezet külügyi megbízottja az M1 péntek reggeli műsorában.


Dabis Attila közölte: az eredményességhez szükséges hét tagállamból háromban – Magyarországon, Romániában és Szlovákiában – már összegyűlt a kellő számú aláírás, emellett papír alapon még tízezres nagyságrendű aláírással rendelkeznek.

Ezeket a járvány miatt egyelőre nem tudták összesíteni, de kampány hajrájában még százezres nagyságrendű aláírásra van szükségük – mondta. Közölte, hogy az SZNT a határidő lejárta előtt egy hónappal, április 7-én beadvánnyal fordult az Európai Bizottsághoz a határidő féléves, rugalmas módosítása érdekében.

A hat hónapos hosszabbítás vagy akkor kezdődne, amikor az EU tagállamainak többségében megszűnnek a társas érintkezést korlátozó intézkedések, vagy akkor, amikor a szervezők jelzik a bizottságnak, hogy folytatni tudják a gyűjtést – tette hozzá.

Kiemelte: a többi folyamatban levő európai polgári kezdeményezés szervezőivel is felvették a kapcsolatot, hogy hasonlóan járjanak el, és így együtt nagyobb nyomást helyezzenek az Európai Bizottságra.

A kezdeményezés azt szolgálja, hogy Európa őshonos nemzeti közösségei – köztük a határon túli magyarok – megőrizhessék nemzeti identitásukat szülőföldjükön, és ehhez az Európai Uniótól is forrásokat kaphassanak – emlékeztetett Dabis Attila.

A kezdeményezés a nemzetiregiok.eu oldalon érhető el.