Tűzszünetet jelentetett be a szaúdi vezetésű koalíció

 

Tűzszünetet jelentetett be szerda este a jemeni polgárháborúban a kormányerőket támogató, Szaúd-Arábia vezette nemzetközi katonai koalíció szerda este.

Cikkünk frissült.

Szaúdi tisztségviselők rijádi tájékoztatása szerint a kéthetes fegyvernyugvás helyi idő szerint csütörtök délben lép életbe, és célja, hogy az ENSZ közvetítésével zajló béketárgyalásokon való részvételre ösztönözze az Irán támogatását élvező jemeni húszi síita lázadókat. A tűzszünet révén továbbá meg akarják akadályozni az új típusú koronavírus-járvány terjedését Jemenben.

Az egyik illetékes szerint Rijád azt reméli, ez idő alatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyomást fog tudni gyakorolni a lázadókra, hogy szüntessék be ellenségeskedéseiket és csatlakozzanak a tűzszünethez. Kiemelte, reményt fűznek ahhoz is, hogy a felkelők a jemeni kormányerőkkel szemben is tartani fogják magukat a fegyvernyugváshoz.

Ugyanakkor hangsúlyozta: Szaúd-Arábia meg fogja védeni lakosságát, ha a lázadók ismét ballisztikus rakétákat lőnek ki a szunnita királyság területére. Azt azonban nem fejtette ki, hogy Rijád milyen választ adna egy ilyen támadásra.

Az SPA szaúdi hírügynökség a koalíció szóvivőjére, Turki al-Máliki ezredesre hivatkozva közölte, hogy a döntést Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottjának azonnali tűzszünetet sürgető felhívására válaszul hozták meg. Hozzátette: a kéthetes fegyvernyugvást meghosszabbíthatják.

A bejelentést heves harcok előzték meg. Az utóbbi tíz napban több mint 270 ember vesztette életét és több mint 300-an sebesültek meg a kormányerők és a felkelők összecsapásaiban.

Az arab koalíció mintegy 370 légi csapást hajtott végre kevesebb mint két hét alatt a húszik állásai ellen. A kormányzati tisztségviselők szerint a nemzetközileg elismert jemeni kabinet erői komoly csapást mértek a húszikra Marib, Dzsauf és Bajda tartományokban. A felkelők cáfolták ezt.

Noha a térségben Jemen az egyetlen ország, amelyben hivatalosan egyelőre nincs fertőzöttje a koronavírusnak, szakértők aggódnak, hogy miként birkózna meg egy járvánnyal. Eddig sem a kormány, sem a húszik felügyelete alatt álló területekről nem érkezett hír betegekről.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi felkelők és az Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között. A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció 2015 óta támogatja Hádit. Az ENSZ szerint a konfliktus az Arab-félsziget amúgy is legszegényebb országát a világ legsúlyosabb humanitárius válságába taszította.

A címlapfotó illusztráció.