Laposodik a brit járványgörbe

 

A brit kormány tudományos főtanácsadója szerint a legutóbbi számok arra vallanak, hogy kedvező irányú fordulat kezdődhetett az új koronavírus okozta fertőzések statisztikai folyamataiban.

MTI/EPA/Vickie Flores

Sir Patrick Vallance, aki a kormányfői feladatokat ideiglenesen ellátó Dominic Raab külügyminiszterrel együtt tartott sajtótájékoztatót kedd este a Downing Streeten, grafikonokkal illusztrált beszámolójában elmondta: az újonnan fertőződött páciensek naponta kimutatott számának görbéje a korábbiaknál laposabb ívben halad az időtengely mentén.

Hozzátette: kell még hozzávetőleg egy hét ahhoz, hogy ezt bizonyossággal ki lehessen mondani, de az látszik, hogy most már nincsenek meredek kiugrások a napi esetszámokat mutató grafikonon.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a kedd délelőttel zárult 24 órában 3634-gyel 55 242-re nőtt Nagy-Britanniában azoknak a száma, akiknek szervezetében szűréssel kimutatták a Covid-19 járványt okozó SARS-CoV-2 koronavírust.

Négyezer körül stagnál a napi fertőzések száma

Robert Cuffe, a BBC News brit közszolgálati hírtelevízió statisztikai elemzőszolgálatának vezetője az adathoz fűzött értékelésében kiemelte, hogy már csaknem egy hete négyezer körül mozog a naponta kiszűrt új fertőzések száma, vagyis úgy tűnik, hogy a növekedés üteme már stagnál.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) keddi tájékoztatása szerint előző estig 6159-en haltak meg Nagy-Britanniában a Covid-19 járványban.

Ez azt jelenti, hogy a hétfő este zárult 24 órában 786 beteg halt meg. Ez eddig a legmagasabb napi halálozási adat a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta.

Robert Cuffe kedd esti elemzésében kiemelte ugyanakkor, hogy a halálozások napi száma negyedik napja lassabban növekszik annál az ütemnél, amelyet a korábbi folyamatokból levezetve a jelenlegi időszakra modellezni lehetett.

A görbe múlt péntekig tartó szakasza ugyanis hetekig azt mutatta, hogy a napi halálozási szám három és fél naponta megkétszereződött. Ha ez az ütem péntek óta folytatódott volna, akkor a keddi kimutatásban csaknem 1400 haláleset szerepelne – hangsúlyozta a BBC statisztikai szolgálatának vezetője.

Nem szorul lélegeztetőgépre a kormányfő

A kedd esti sajtótájékoztatón Dominic Raab külügyminiszter megerősítette, hogy Boris Johnson miniszterelnök - akit a koronavírus okozta betegség makacs tünetei miatt hétfő óta intenzív osztályon kezelnek - az ilyen esetekben rutinszerűen adott oxigénen kívül nem szorul semmiféle légzéssegítő eljárásra, így lélegeztetőgépre sem, és nincs tüdőgyulladása.

Hozzátette: teljes bizonyossággal arra számít, hogy Johnson hamarosan felépül, és ismét átveszi a válságkezelés irányítását.

Boris Johnsont vasárnap este vitték be a londoni St. Thomas kórházba, hétfő este pedig átvitték a kórház intenzív osztályára.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője is hangsúlyozta, hogy Johnson nem szorul lélegeztetésre, sem egyéb mechanikus légzéssegítő eljárásra.

A miniszterelnöki feladatok ellátását Johnson felkérésére Dominic Raab külügyminiszter vette át a kormányfő gyógykezelésének idejére.