Görögország ismét lehetővé tette a menedékkérelmek benyújtását

 

A nemzetközi bírálatok nyomán Görögország ismét lehetővé tette a menedékkérelmek benyújtását azok számára, akik március 1-je után illegálisan léptek az ország területére. A görög bevándorlási és menekültügyi minisztérium keddi közlése szerint minden egyes esettel foglalkoznak.

„Akit azonban nem illet meg védelem, azt haladéktalanul visszaküldik hazájába” – hangsúlyozta a tárca. A minisztérium szerint a kérelmek elbírálásának időtartamára az embereknek a menekülttáborokban kell maradniuk.

Azok, akik önszántukból hajlandóak visszatérni hazájukba, 2000 euró (720 ezer forint) támogatást kapnak - tette hozzá a Nótisz Mitarákisz vezette minisztérium.

Migránsok ezrei próbáltak átjutni a török-görög szárazföldi határon Görögországba azóta, hogy február 28-án Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvőket.

Görögország emiatt úgy döntött, hogy egy hónapra felfüggeszti a menedékkérelmek elfogadását, és katonai erőkkel erősíti meg a határait, hogy visszaszorítsák az illegális határátlépést. Ennek ellenére csaknem 1900-an jutottak át görög területre. Őket Athén mellett a Malakasza, és Szaloniki mellett a Szintiki menekülttáborokban helyezték el.

Humanitárius és emberi jogi szervezetek bírálták az athéni hatóságok döntését, hogy szüneteltetik a menedékkérelmek befogadását.

A dpa német hírügynökség kedden úgy értesült, hogy Németország a jövő héten 50 fiatalkorú menedékkérőt enged beutazni a görögországi szigeteken létesített menekülttáborokból.

Miután letöltötték az új típusú koronavírus-járvány miatt szükséges kéthetes karantént Alsó-Szászországban, szétosztják őket a német tartományok között. A dpa szerint Németország Luxemburggal közösen tervez charterjáratot indítani a súlyosan beteg, vagy szülői felügyelet alatt nem álló –14 évesnél fiatalabb – menekültekért.

Luxemburg 12 fiatal menedékkérőt fogad be – mondta Jórgosz Kumucákosz, a görög bevándorlási tárcavezető helyettese.

„Ebben Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszterrel állapodtunk meg” – mondta Kumucákosz.

Asselborn reményét fejezte ki, hogy a Görögországgal való szolidaritás gesztusa követendő példa lesz más uniós tagállamok számára is.