Droglaborral bukott le Kolumbia uruguayi nagykövete

 

Lemondott tisztségéről hétfőn Kolumbia uruguayi nagykövete, miután a hatóságok droglabort találtak otthoni vidéki birtokán – közölte a helyi média.

Fernando Sanclemente azután nyújtotta be lemondását Iván Duque államfőnek, hogy a kolumbiai főügyész hét végi tévéinterjújában azt mondta, a diplomatának közvetlenül köze volt az ingatlanján talált droglaborhoz.

A rendőrség februárban talált rá a drogüzemre a fővárostól, Bogotától 60 kilométerre, Cundinamarca megyében lévő birtokon. A híradások szerint a labort felgyújtották, a rendőrség öt embert vett őrizetbe a helyszínen.


A drogüzemben havonta legalább egy tonna kokaint tudtak előállítani. A kábítószert külföldi piacokra szállították a bogotái El Dorado repülőtéren át. Sanclemente tagadta, hogy köze volt a drogkereskedéshez, azt állította, hogy nem volt tudomása a droglabor létezéséről sem.

A nagykövet családja 1987 óta felerészt birtokolta a 170 hektáros vidéki ranchot egy olyan családdal együtt, amely tulajdonosa a Dann nevű kolumbiai szállodahálózatnak. Három évvel ezelőtt a birtok 40 százalékát bérbe adták mezőgazdasági tevékenységre.

Kolumbia a világ egyik legnagyobb kokatermesztő országa. Közel 169 ezer hektáron termesztenek kokacserjét, amely szárított leveleit perui és bolíviai indiánok évszázadok óta rágják élénkítőszerként. A levélből kivonható kokain azonban erős és illegális kábítószer. Az ENSZ tavalyelőtti felmérése szerint Kolumbia évente 1120 tonna kokaint tud előállítani.